Gemenskap, jämlikhet och nordisk mytologi står i fokus i ny konstgestaltning för svensk damfotboll. Konstgestaltningen invigs nästa år.
I våras utlystes ett uppdrag till konstnärer om att skapa en konstgestaltning som uppmärksammar svensk damfotboll, vid nationalarenan Gamla Ullevi i Göteborg. Fokus för uppdraget är att lyfta gemenskap, glädje och kamp inom damfotbollen, och framhålla damfotbollens betydelse historiskt, nu och framåt i tiden.
Nu är det klart att det är konstnärerna Camilla Akraka och Linnéa Jonssons förslag ”Urd, Skuld och Verdandi – nornornas port” som vinner upphandlingen.
Deras konstgestaltning består av tre stora gestalter, fotbollsspelare, som sträcker armarna uppåt och möts i mitten. I mittpunkten vilar en guldskimrande boll, som en hyllning till damlandslagets bragder. Bollen vaktas av tre mindre figurer, ett slags urdjur eller väsen.
– I verket arbetar vi med referenser till nordisk mytologi. Urd, Skuld och Verdandi är namnen på tre ödesgudinnor, nornor, som står för öde/dåtid, framtid och nuet, säger Camilla Akraka och Linnéa Jonsson.
Skulpturen ska placeras framför entrén till Gamla Ullevi, damfotbollens nationalarena. Även i namnet Ullevi finns spår av fornnordisk mytologi. Guden Ull figurerade i samband med lek och spel och förekommer ofta i svenska ortnamn.
Symbol för gemenskap
De tre gestalterna i skulpturen är placerade så att de bildar en slags port, med tre in- och utgångar. Porten är en symbol både för fotbollens kollektiva gemenskap och dess sociala sammanhang, menar konstnärerna.
– Den tredelade porten kan ses som en visuell och fysisk gestaltning av intersektionalitet, som är ett sätt att undersöka hur olika maktordningar samspelar i olika sociala situationer och sammanhang. Spelare kommer till planen från olika håll med olika ryggsäckar men möts och samverkar där och skapar en gemensam kraft som sträcker sig utanför planen och fotbollen. Vi har därför velat skapa ett inbjudande verk som är en plats att vistas i och kring, snarare än något man betraktar vid sidan av, säger Camilla Akraka och Linnéa Jonsson.
Konstgestaltningen ska preliminärt invigas hösten 2024.
– Det känns på tiden och ärofyllt och att få skapa denna plats för svensk damfotboll. Extra lyxigt nu då de precis visat prov på sin styrka och tagit hem ett VM-brons till Sverige! Tillsammans med alla andra landslag har de också visat hur långt den internationella damfotbollen har tagit sig. Det har varit riktigt mäktigt att se!
Konstgestaltningen finansieras genom Charles Felix Lindbergs donationsfond, där kommunfullmäktige 2021 röstade igenom ett förslag om att skapa en konstgestaltning som hyllar svensk damfotboll.