Tre frågor till konstnären Fredrik Strid

Ett foto av ett konstverk i gjutjärn.
"Navigator" © Fredrik Strid /Bildupphovsrätt 2024. Foto: Lo Birgersson, 2024.

På Gråberget i Majorna syns en över två meter hög gorilla som står på sina bakben och ser upp mot stjärnhimlen. Det är skulpturen ”Navigator” av konstnären Fredrik Strid.

Kan du berätta om din konstgestaltning?

– Till Gråberget har jag gjort en gorilla i rostigt gjutjärn, skulpturen ser ut att smälta. Den står människolikt och upprätt på sina bakben och ser upp mot stjärnorna. En fjärran släkting till oss som kanske får insikter om hur världen med universum är betingat. Navigator kan ses som en stjärnskådande spegling av oss människor och skulpturen bjuder in till att stanna upp och reflektera över vart vi är på väg och vart vi kommer ifrån.

Finns det några särskilda frågor som är viktiga för dig och som återkommer i ditt konstnärskap?

– Människans relation till natur har alltid varit centralt i mitt konstnärskap, jag intresserar mig mycket för mötet mellan den ”vetenskapliga naturen” och den faktiska naturen. Jag hittar mycket inspiration på naturhistoriska museum, i konsthistoria, och i att gå runt i naturen och upptäcka. Mina konstnärliga processer är ofta långvariga och ihärdigt nötande. Det taktila, händernas närhet i görandet, har blivit mer och mer viktigt i mitt konstnärskap.

Vad är viktigt för dig i relationen mellan din konst och de som möter den?

– Jag blir glad när den som möter mina verk först kan få en direkt kroppslig relation till verket i fråga, och att i nästa steg ledas in i mer djuplodande associationer som kan sätta spår och som man kan förundras över under lång tid. Det är i mötet mellan den som ser verket, med alla de erfarenheter och tankar som den personen har, och verket i sig som jag vill skapa en spänning.

På Göteborgs Konstkarta kan du läsa mer om verket.

Anti-handikapp: Göteborgs sjätte stadsport – ny konst vid Västlänkens Station Centralen

Visualisering av Goldin+Sennebys vinnande förslag "Anti-Handikapp: Göteborgs sjätte stadsport". Illustration: SPRIDD Arkitekter och Ramboll.

Goldin+Senneby vinner upphandlingen om att skapa ny konst till Västlänken. På området runt Station Centralen ska konstnärsduon bygga en sjätte stadsport, som påminner om att Göteborg fortfarande inte är tillgängligt för alla på lika villkor.

Läs mer ”Anti-handikapp: Göteborgs sjätte stadsport – ny konst vid Västlänkens Station Centralen”

Nu kan göteborgare föreslå ny konst till stadens offentliga miljöer

Kollage av statyn Poseidon, staty av Karin Boye och en skiss över ny konst för svensk damfotboll.
Poseidon av Carl Milles, foto Hendrik Zeitler. Karin Boye av Peter Linde, foto Jan Dahlqvist. Skiss av Urd, Skuld och Verdandi - Nornornas port, Camilla Akraka och Linnéa Jonsson, kommande konstgestaltning för damfotboll.

Nu öppnar en ny motionsomgång för Charles Felix Lindbergs donationsfond, där göteborgare kan föreslå platser som ska få en konstgestaltning, trädplantering eller parkanläggning. Motionsomgången är öppen till 1 februari 2024.

Läs mer ”Nu kan göteborgare föreslå ny konst till stadens offentliga miljöer”

Liva Isakson Lundin får uppdraget att ta fram ett förslag på konstgestaltning till Avenyn

Två av Liva Isakson Lundins tidigare offentliga konstgestaltningar: "Standing Waves" i Stockholm, 2022, konstnärligt samarbete med Adèle Essle Zeiss, och "Omväg" i Eslöv, 2021. Foto: Nils Bergendal/Giulia Cairone.

Tidigare i våras utlystes uppdraget att ta fram ett skissförslag på ny konstgestaltning till Avenyn, i samband med att stråket genomgår en omfattande omvandling. Nu är det klart att konstnären Liva Isakson Lundin får det prestigefyllda uppdraget att ta fram konst för stadens paradgata.

Läs mer ”Liva Isakson Lundin får uppdraget att ta fram ett förslag på konstgestaltning till Avenyn”