Open call: konstgestaltning för svensk damfotboll

Landslaget i gula tröjor på en lerig fotbollsplan. De kramas och håller om varandra. En av spelarna håller i EM-pokalen..
Sveriges damlandslag efter EM-guldet mot England 1984. Foto: © Bildbyrån.

Nu kan konstnärer söka uppdraget att skapa en konstgestaltning som hyllar och synliggör svensk damfotboll vid damfotbollens nationalarena, Gamla Ullevi i Göteborg. Lämna intresseanmälan senast 14 februari.

I detta uppdrag kan du som konstnär skapa en permanent konstgestaltning som uppmärksammar damfotbollen i Sverige. Fokus för uppdraget är att synliggöra svensk damfotbolls progressiva historia, nutid och framtid, där gemenskap och jämlikhet står i centrum.

Om platsen

Konstgestaltningen ska placeras framför huvudentrén till Gamla Ullevi, som har varit damfotbollens nationalarena sedan 2009. Platsen är en populär samlingsplats vid matcher. Området ligger centralt i Göteborg där många människor rör sig dagligen.

På platsen finns även en befintlig skulptur av fotbollsspelaren Gunnar Gren från 1993, som är skapad av konstnären Jan Steen. Skulpturen kommer att stå kvar på platsen, men för att båda konstverken ska få bra förutsättningar finns möjlighet att göra en mindre omgestaltning av platsen i samverkan med bland annat landskapsarkitekt.

Gunnar Grens plats framför Gamla Ullevi. I mitten skulpturen av Gunnar Gren, skapad av Jan Steen. Foto: Lo Birgersson.

Svensk damfotboll

Svensk damfotboll har en historia som sträcker sig tillbaka till 1910-talet men det var först på 1970-talet som den svenska damlandslaget spelade sin första officiella landskamp. Första SM-guldet delades ut 1973 och 1988 startade damallsvenskan.

Bland det svenska landslagets framgångar märks EM-guld 1984, VM-brons 1991 och 2019, VM-silver 2003 och OS-silver 2021. Idag ligger Sveriges damlandslag på andraplats i världsrankingen.

De senaste åren har frågan om att damfotbollen inte har samma villkor som herrfotbollen återigen aktualiserats i den offentliga debatten. De frågor som har diskuterats har varit till exempel löner och att unga tjejer får sämre möjligheter att träna. Först år 2021 enades svenska fotbollsförbundet om ett gemensamt spelaravtal som gäller både damer och herrar.

Svenska damlandslaget med silvermedalj i OS i Tokyo, 2021 (mästerskapet blev uppskjutet ett år på grund av pandemin). Foto: © Carl Sandin/Bildbyrån

Det konstnärliga uppdraget

  • Uppdraget är att skapa en unik, permanent och platsspecifik konstgestaltning som synliggör och hyllar svensk damfotboll. Den beräknade livslängden ska vara minst 20 år.
  • Fokus för uppdraget är att fånga den gemenskap, glädje och kampen för erkännande som har varit drivande inom svensk damfotboll, och att påminna om damfotbollens progressiva historia, nutid och framtid.
  • Ett av ledorden för uppdraget är intersektionalitet, ett analytiskt perspektiv som handlar om hur olika maktordningar kan påverka eller förstärka varandra.
  • De kollektiva aspekterna av damfotbollen ska stå i fokus snarare än att lyfta fram och gestalta en enskild namngiven person.
  • En förhoppning är att konstgestaltningen ska bidra till att skapa dialog om jämställdhet och människors olika villkor, samt skapa igenkänning och stolthet hos unga tjejer som spelar fotboll.
  • Konstgestaltningen ska vara klar sommaren 2024. Tidplanen är preliminär.

Den fullständiga uppdragsbeskrivningen finns i TendSign, där du lämnar intresseanmälan.

Ersättning

  • Tre utvalda konstnärer får ett arvode om 45 000 kronor exklusive moms för att ta fram skissförslag (du får ingen ersättning för att lämna intresseanmälan).
  • Konstnärens budget för konstgestaltningen är 665 000 kronor exklusive moms.

Om upphandlingen

Upphandlingen görs enligt Lagen om offentlig upphandling (LOU). I ett första steg kan yrkesverksamma konstnärer lämna en intresseanmälan om att få ta fram ett skissförslag. En jury väljer ut tre konstnärer som blir inbjudna att arbeta fram sina förslag. Därefter fattas beslut om vilken konstnär som får det slutgiltiga uppdraget.

För att söka uppdraget behöver du vara yrkesverksam konstnär. Med yrkesverksam menas i detta sammanhang att du ska ha konstnärlig högskoleutbildning, eller annan motsvarande merit.

Charles Felix Lindbergs donationsfond

Konstgestaltningen finansieras av Charles Felix Lindbergs donationsfond. Fonden har funnits sedan 1909 då köpmannen Charles Felix Lindberg donerade sin förmögenhet till Göteborgs Stad. Förslaget att skapa en konstgestaltning som hyllar svensk damfotboll kommer från partiet Feministiskt Initiativ och förslaget antogs av kommunfullmäktige 2021.

Ur motionen:

”Det svenska landslaget har alltid fått kämpa för sina rättigheter och lika villkor på fotbollsplanen, men också inspirerat hundratusentals tjejer och kvinnor, inte bara i Sverige. En staty skulle komma allmänheten till gagn, väcka intresse och skapa debatt om sportens villkor.”

Lämna intresseanmälan

Du lämnar in intresseanmälan via TendSign. Där finns fullständig information om uppdraget och hur du gör. För att kunna lämna intresseanmälan behöver du skapa ett användarkonto på tendsign.com. Det kostar inget att skapa ett konto.

Sista dag att lämna intresseanmälan

Lämna in din intresseanmälan senast 14 februari 2023, klockan 23:59.

Har du frågor?

Utlysningen görs via offentlig upphandling, vilket innebär att alla som söker uppdraget ska få samma information. Därför kan vi inte besvara några frågor via e-post eller telefon. Frågorna måste ställas direkt i TendSign, där alla inkomna frågor och svar samt eventuella kompletteringar och ändringar kommer att publiceras.

Sista dagen att ställa frågor är 8 februari. Svaren publiceras senast 10 februari.