Till minnet av en älv: Eriksberg har fått ett nytt konstverk

Till minnet av en älv © Anja Örn/Bildupphovsrätt 2020. Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2020

Nu har Göteborg fått ett nytt konstverk på Monsungatan i Västra Eriksberg. Den 9 juni invigdes Anja Örns Till minnet av en älv, som lyfter frågor om människans relation till naturen, blicken på landskapet och kollektiva minnen.

Konstverket Till minnet av en älv består av fem aluminiumskulpturer och ett tolv minuter långt videoverk, och finns på Monsungatan i Västra Eriksberg. Verket presenterades första gången på Luleåbiennalen 2018, och kom till efter att konstnären Anja Örn i flera år rest längs Luleälven och dokumenterat den.
 
–  Jag intresserar mig för skärningspunkter i miljöer, som den mellan industri och landskap. Luleälven är en sådan miljö, stora delar av landets elproduktion kommer härifrån. Sedan början av 1900-talet har man byggt bort forsar och vattenfall, dämt upp sjöar och på sina ställen tryckt ner älven under jord för att lämna kilometervis med torra älvfåror efter sig. Det väckte frågor om hur det känns att tysta en fors, och när en älv övergår från natur till industri, berättar Anja Örn.
 
Under dokumenterandet började Anja Örn skissa på hur forsarna kan ha sett ut förr, innan dammarna och vattenmagasinen byggdes. Det resulterade i de gjutna aluminiumskulpturerna, som föreställer imaginära forsar i älven. I videoverket väver Anja Örn samman frågan om människans påverkan på naturen med historieskrivningen och vems blick på älven som blir vårt gemensamma minne.
 
–  Förra sekelskiftets konstnärer åkte till norra Sverige för att avbilda de mäktigaste forsarna och vattenfallen, och resultaten finns bevarade på museer och i magasin. Men det var med den koloniala blicken de samlade in sin kunskap och det skedde i en tid av övergrepp, både på norra Sveriges natur och befolkning, säger Anja Örn.
 
I Göteborg står skulpturerna bara ett stenkast från Göta Älv, medan videoverket finns tillgängligt digitalt. Västra Eriksberg har förändrats mycket de senaste åren genom en storskalig stadsutveckling, där Monsungatan och den anslutande Färjenäsparken utgör den sista etappen. Till minnet av en älv kan på så sätt ses som en kommentar till platsen, menar Angelica Olsson, processledare för offentlig konst på Göteborg Konst.
 
–  Spänningen mellan natur och kultur är väldigt närvarande här, med älvens utlopp i havet och spåren av industrilandskap från varvsepoken. Till exempel utgör både Eriksbergskranen och Älvsborgsbron enorma strukturer som definierar platsen. Till minnet av en älv står i kontrast till det genom att kommunicera sinnlighet och intimitet. Verket lyfter också frågor om ansvar i vår relation till naturen – relevanta frågor oavsett älv, i norr eller söder, säger Angelica Olsson.
 
Videoverket går att se på goteborgkonst.se/minnetavenalv.
 
Konstverket är beställt av Byggherrekonsortiet Västra Eriksberg.