Konstnärer mötte unga medskapare i Hjällbo

Camilla Akraka och Linnéa Jonsson har brett ut en vit plastrundel på Hjällbovallens konstgräs. Framför konstnärerna står delar av Gunnilse IS F2014/15. Fotbollstruppen med flickor åtta–tio år ska snart bidra i skapandet av skulpturen ”Urd, Skuld och Verdandi – nornornas port”.

– Nu vill vi få hjälp av er, för ni är framtidens fotbollsspelare. Vi ska lägga på en duk som är smutsig av kol på undersidan och vill att ni springer över den. Sedan kommer vi att försöka få ner vissa av avtrycken i bottenplattan på skulpturen, säger Camilla Akraka.

Konstverk som hyllar svensk damfotboll

”Urd, Skuld och Verdandi – nornornas port” blir verklighet tack vare en motion till Charles Felix Lindbergs donationsfond, om att skapa en konstgestaltning som hyllar svensk damfotboll. Kommunfullmäktige röstade igenom motionen 2021.

Camilla Akraka och Linnéa Jonsson vann upphandlingen med sitt förslag: en skulptur med tre gestalter som sträcker armarna uppåt och möts i mitten. Där vilar en guldskimrande boll, som en hyllning till damlandslagets bragder. Bollen vaktas av tre mindre figurer.

Vad lockade er med uppdraget?

– Det kändes väldigt i linje med vad jag intresserar mig för. Inte fotboll, men jämlikhet och jämställdhet. Damfotbollen har hela tiden varit tvungen att föra en kamp. Jag tycker att det är häftigt att vara med och jobba med ett verk som synliggör och hyllar det arbetet, säger Camilla Akraka.

– Jag jobbar inte aktivt med sådana frågor i mina processer. Däremot är jag en gammal fotbollsspelare och kände direkt: absolut! Jag har själv varit en del av kampen, glädjen och alla andra beskrivande ord i projektbeskrivningen, säger Linnéa Jonsson.

– Båda våra ingångar krävdes för att det skulle kunna bli ett förslag som vi tycker fungerade, säger Camilla Akraka.

Medskapande för ökad delaktighet

Kvällen på Hjällbovallen i stadsdelen Angered är ett av processens deltagarmoment. Nu rör sig flickorna över duken, en i taget. Någon skuttar lätt, en annan trycker ner dobbarna grundligt. Konstnärerna vet inte på förhand hur det kommer att se ut, men det är viktigt att det verkligen är barnens kliv som kommer att synas.

– Vi vill ladda verket med deras ben. När man får vara med och skapa skulpturen känner man sig kanske lite mer delaktig i den. Det hoppas vi på, säger Linnéa Jonsson.

Ung spelare med landslagsdrömmar

Leah Muhammad, som fyller tio i år, är en av fotbollsspelarna som mötte konstnärerna.

– Jätteroligt att få en möjlighet att vara med om något sådant här. Jag tror att mina skoavtryck kommer med.

Hon har spelat fotboll i tre år. Drömmen är att någon gång spela i landslaget.

– Jag vill bli målvakten. För att jag gillar att vara målvakt.

”Urd, Skuld och Verdandi – nornornas port” kommer att stå utanför Gamla Ullevi, damlandslagets nationalarena. Invigningen är planerad till hösten 2024.