Lördagen 11 november invigdes ett historiskt konstverk på Esperantoplatsen i Göteborg. Hbtqi+monumentet ”Gläntan” av Conny Karlsson Lundgren ska påminna om och gestalta kampen för hbtqi+personers livsvillkor idag, historiskt och i framtiden.
Monumentet är baserat på en mängd röster, erfarenheter och berättelser, och många olika konstnärer, organisationer och privatpersoner har varit involverade i projektet.
– Det här är ett unikt och viktigt monument i Sverige. Det har varit en kollektiv, utforskande och inkluderande process som har legat till grund för konstverket, säger Claudia Schaper, processledare för konstprojektet på Göteborg Konst, kulturförvaltningen.
Lördagen 11 november invigdes verket med tal, performance och musik.
Historiska lager
Gläntan består av flera delar som tillsammans bildar både en mötesplats och scen. En del består av tre rosafärgade lager i marksten och betong i olika höjdnivåer.
Varje lager representerar ett rum som är hämtat ur Göteborgs hbtqi+historia men som inte längre finns kvar idag: nattklubben Touch som låg i RFSL:s lokaler på Esperantoplatsen under 80- och 90-talet, det feministiska kollektivet ”Högst upp” på Erik Dahlbergsgatan, som i många decennier var ett nav för kvinnor, lesbiska, queerfeminister och transpersoner, och sovrummet hos ”Josefin”, vars hem på Södra vägen var en hemlig mötesplats innan homosexuella handlingar avkriminaliserades 1944.
Ovanpå monumentet vilar tre kuddar i rosa marmor, som är avbildningar av samtida hbtqi+personers verkliga huvudkuddar – en påminnelse om att det privata blir politiskt i kampen för lika rättigheter.
Runt omkring på marken löper en linje i mässing, som symboliserar vägen för marschen för lika rättigheter under frigörelsehelgen i Göteborg 1981. Platsen ramas in av fem nyplanterade träd som med tiden ska skapa känslan av en intim glänta.
– ”Gläntan” kan vara en plats som i sin hemliga natur känns som bara din, men fortfarande är en del av det offentliga. Platsen öppnar upp för ett djupt andetag och erbjuder ett tryggt rum, säger konstnären Conny Karlsson Lundgren.
Sammantaget bildar Gläntans alla delar inte bara en plats som minns det förflutna, utan också en scen för att blicka framåt mot möjliga världar.
– Här kan vi samlas för politiska möten, och för att dejta, vila, samtala, bråka, hångla, minnas, planera, fantisera eller dansa tillsammans under bar himmel. Vårt arbete kanske precis har börjat, men om allt blir sagt och gjort är ”Gläntan” inget mer eller mindre än en fantastisk plats för ett party, säger Conny Karlsson Lundgren.
Läs mer
- Om Gläntan på konstkartan, där det även finns en beskrivning på engelska.
- På hbtqi.goteborgkonst.se finns ett öppet arkiv över hur processen med monumentet har sett ut, från förstudie till färdigt verk.
Hbtqi+ är ett samlingsbegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queerpersoner och intersexuella. Pluset öppnar upp för inkludering av ytterligare identiteter.
Konstgestaltningen finansieras genom Charles Felix Lindbergs donationsfond. Motionen till fonden lades fram av Göteborgs Stads HBTQI-råd och antogs av kommunfullmäktige 2018.