Markarbeten utanför Gamla Ullevi – plats för ny konst

Urd, Skuld och Verdandi – nornornas port. Skiss av Camilla Akraka och Linnéa Jonsson.

Nu rustar Göteborgs Stad upp området utanför entrén till Gamla Ullevi. När arbetet är klart kan du upptäcka ett nytt konstverk på platsen. Verket ”Urd, Skuld och Verdandi – nornornas port” av Camilla Akraka och Linnéa Jonsson är en hyllning till svensk damfotboll och kommer att placeras nära den befintliga statyn av fotbollsikonen Gunnar Gren. Här kan du läsa mer om vad som händer.

Byggarbetet utanför Gamla Ullevis huvudentré pågår 2–17 september.

Den gamla markbeläggningen, som ligger över en gasledning, ska tas bort och ersättas med ny asfalt och smågatsten.

Den staty som föreställer Gunnar Gren och som funnits på platsen sedan 1993 flyttas tillfälligt till ett lager, men kommer tillbaka när platsen är färdigställd.

När alla markarbeten är klara installeras ”Urd, Skuld och Verdandi – nornornas port” av konstnärerna Camilla Akraka och Linnéa Jonsson. Det nya konstverket är en hyllning till svensk damfotboll och ska stå utanför Gamla Ullevi, som är damlandslagets nationalarena.

Konstverket består av tre höga gestalter, fotbollsspelare, som är gjutna i järn. De sträcker armarna uppåt och möts i mitten. Där vilar en guldskimrande boll, som en hyllning till damlandslagets bragder. Bollen vaktas av tre mindre bronsfigurer, ett slags urdjur eller väsen.

Verket hämtar inspiration från nordisk mytologi: Urd, Skuld och Verdandi är namnen på tre ödesgudinnor, nornor, som står för öde/dåtid, framtid och nuet. Konstverket har gemenskap, jämlikhet, kamp och glädje i fokus. Läs mer Svensk damfotboll hyllas med konstgestaltning utanför Gamla Ullevi

Invigningen är planerad till slutet av oktober 2024.

Konstgestaltningen finansieras genom Charles Felix Lindbergs donationsfond, som ger göteborgare möjlighet att ge förslag på ny offentlig konst. Motionen till fonden antogs av kommunfullmäktige 2021. Göteborg Konst på kulturförvaltningen är processledare för projektet.