Markarbeten utanför Gamla Ullevi – plats för ny konst

Urd, Skuld och Verdandi – nornornas port. Skiss av Camilla Akraka och Linnéa Jonsson.

Nu rustar Göteborgs Stad upp området utanför entrén till Gamla Ullevi. När arbetet är klart kan du upptäcka ett nytt konstverk på platsen. Verket ”Urd, Skuld och Verdandi – nornornas port” av Camilla Akraka och Linnéa Jonsson är en hyllning till svensk damfotboll och kommer att placeras nära den befintliga statyn av fotbollsikonen Gunnar Gren. Här kan du läsa mer om vad som händer.

Byggarbetet utanför Gamla Ullevis huvudentré pågår 2–17 september.

Den gamla markbeläggningen, som ligger över en gasledning, ska tas bort och ersättas med ny asfalt och smågatsten.

Den staty som föreställer Gunnar Gren och som funnits på platsen sedan 1993 flyttas tillfälligt till ett lager, men kommer tillbaka när platsen är färdigställd.

När alla markarbeten är klara installeras ”Urd, Skuld och Verdandi – nornornas port” av konstnärerna Camilla Akraka och Linnéa Jonsson. Det nya konstverket är en hyllning till svensk damfotboll och ska stå utanför Gamla Ullevi, som är damlandslagets nationalarena.

Konstverket består av tre höga gestalter, fotbollsspelare, som är gjutna i järn. De sträcker armarna uppåt och möts i mitten. Där vilar en guldskimrande boll, som en hyllning till damlandslagets bragder. Bollen vaktas av tre mindre bronsfigurer, ett slags urdjur eller väsen.

Verket hämtar inspiration från nordisk mytologi: Urd, Skuld och Verdandi är namnen på tre ödesgudinnor, nornor, som står för öde/dåtid, framtid och nuet. Konstverket har gemenskap, jämlikhet, kamp och glädje i fokus. Läs mer Svensk damfotboll hyllas med konstgestaltning utanför Gamla Ullevi

Invigningen är planerad till slutet av oktober 2024.

Konstgestaltningen finansieras genom Charles Felix Lindbergs donationsfond, som ger göteborgare möjlighet att ge förslag på ny offentlig konst. Motionen till fonden antogs av kommunfullmäktige 2021. Göteborg Konst på kulturförvaltningen är processledare för projektet.

Ny projektsamordnare för 1%-regeln

 

Fotografi på Sarah Hansson. Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2016
Fotografi på Sarah Hansson. Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2016

Sarah Hansson anställdes som projektsamordnare för 1%-regeln den 25 april 2016. Sarah kommer att arbeta med nya och påbörjade konstprojekt inom ramen för stadens 1%-regel tillsammans med Andreas Roth.

Sarah är född 1981 och har en kandidatexamen i estetik från Södertörns högskolas Estetikprogram. Efter avslutade studier har hon arbetat som assisterande curator på Bonniers Konsthall, Stockholm, samt varit aktiv som curator/projektledare i fristående utställningsprojekt.

Läs mer ”Ny projektsamordnare för 1%-regeln”

Invigning av tre nya skulpturer

 

Från avtäckningen av Ragnhild Alexanderssons skulptur "Lätt som en plätt" vid Kaserntorget, Göteborg, 3 december 2015.Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2015
Från invigningen av Ragmhild Alexanderssons skulptur ”Lätt som en plätt”, Kaserntorget, Göteborg. Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2015

Centrala Göteborg har nu berikats med tre nya konstverk.

Den 3 december avtäcktes och invigdes i tur och ordning;Emma Strödes, ”Nikes Göteborg” på Kungsportsplatsen, Ragnhild Alexanderssons, ”Lätt som en plätt” Kaserntorget och Tilda Lovells, ”Oraklet” vid hörnet Kyrkogatan/Korsgatan.
Läs mer ”Invigning av tre nya skulpturer”

Sergelpriset till skulptören Eva Lange

 

Eva Lange, "Tulpan", Foto: Jan Peter Dahlqvist
Eva Lange, ”Tulpan”, Foto: Jan Peter Dahlqvist

Vid Konstakademiens högtidssammankomst den 6 februari 2015 tilldelades konstnären Eva Lange det prestigefulla Sergelpriset.

I Göteborg kan man se två av hennes verk. Det ena, ”Tulpan”, skulptur i röd granit, är placerat i Botaniska trädgården och den senare ”Vallmo och Gående hatt” finns på Hjällbo torg.

Läs mer ”Sergelpriset till skulptören Eva Lange”

Tre nya skulpturer till innerstaden

 

Emma Ströde, "Nikes Göteborg", skiss. Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2014

2013 beslutade Kommunfullmäktige om att använda 800 000 kronor från Charles Felix Lindbergs donationsfond, i samarbete med Innerstaden Göteborg till tre nya konstverk som skall placeras i centrala Göteborg.

Utskottet Göteborg Konst beslöt att följande konstnärer tilldelas uppdraget: Emma Ströde, ”Nikes Göteborg”, på Kungsportsplatsen, Ragnhild Alexandersson, ”Lätt som en plätt”, vid Kaserntorget och Tilda Lovell, ”Oraklet”, vid Kyrkogatan-Korsgatan. Läs mer ”Tre nya skulpturer till innerstaden”

Föreslå plats för nytt konstverk

 

Skulptur, Jan Steen. Foto: Jan Peter Dahlqvist
”Charles Felix Lindberg”,  © Jan Steen/BUS 2014. Foto: Jan Peter Dahlqvist

Vet du en plats där det behövs ett nytt konstverk?

Charles Felix Lindbergs donationsfond är en fond vars avkastning enligt testamentet skall gå till stadens förskönande. Ett stort antal offentliga konstverk har kommit göteborgarna till del tack vare denna. Avkastningen från fonden 2014, är 2 miljoner kronor.

Läs mer ”Föreslå plats för nytt konstverk”