15 april – World Art Day

 

da-vinci

Den 15 april, Leonardo da Vincis födelsedag, har nu utsetts till World Art Day av The International Association of Arts. Tanken är att detta årligen skall uppmärksamma konsten och skapandets villkor över hela världen.

Vid det senaste mötet 2012, i Guadalajara, Mexiko föreslog den turkiske förbundsordföranden Bedri Baykam att International Association of Arts (IAA), skulle ta ett beslut och utse den 15 april till World Art Day. Förslaget undertecknades av delegater från Mexiko, Frankrike, Kina, Sverige, Cypern, Japan, Slovakien, Norge och Mauritius. Efter omröstning klubbades beslutet enhälligt igenom. Att välja Leonardo da Vincis födelsedag för att uppmärksamma konstens roll i dagens samhälle med dess komplexa konstnärliga, sociala och politiska skikt, sågs som självklart med tanke på hans mångfacetterade personlighet. Utöver att vara verksam som målare och skulptör var han också författare, innovatör, matematiker och filosof.

IAA som är en internationell sammanslutning av konstnärsorganisationer från hela världen kommer uppmana alla sina medlemsorganisationer att bidra till att göra den 15 april till en dag för konsten. Med utställningar, paneldebatter, affischer, banderoller och festligheter vill man bland annat betona konstens roll för att uppnå fred och frihet.

Ordföranden för IAA World, mexikanskan Rosa Maria Burillo Velasco säger:

”Konst är det mest genuina uttrycket för den mänskliga själen, formad i bilder, ord, ljud och rörelse. Bestående reflektioner som beskriver historien om mänskligheten. World Art Day kommer låta alla konstnärer och konstintresserade världen över att samtidigt känna kraften och förstå hur värdefull konsten är och få oss alla inse dess betydelse för hela världen.”