Konstverk för veteraner klart i Färjenäsparken

"Under samma himmel" © Ebba Matz/Bildupphovsrätt 2021. © Foto: Hampus Bovbjerg Grip, 2021.

Nu har Ebba Matz konstverk för veteraner, ”Under samma himmel”, installerats i Färjenäsparken i Göteborg. Konstverket är en skulptur i form av en paviljong med himlen som tak. Runt omkring kommer det så småningom att växa upp en äng.

Åtta pelare av rostfritt stål håller upp en ring, där vajrar är uppspända så att de bildar ett mönster av en kompassros. Pelarna står i riktningarna syd, nord, öst, väst, sydost och så vidare, och kan användas som en faktisk kompass. I vajrarna i taket hänger små ringar av stål i varje skärningspunkt, som blänker när de träffas av solens strålar. I mitten av verket, på marken, står en polerad sten med en ingraverad text:

I fredens tjänst
För demokratin
Under samma himmel

– Det är ett väldigt speciellt uppdrag att göra något som är riktat till veteraner. Det ska vara värdigt för dem men också vara till för vem som helst, och kunna fortsätta vara aktuellt, säger Ebba Matz.

Hör Ebba Matz berätta mer om konstverket i filmen nedan.

Tillkom genom Charles Felix Lindbergs donationsfond

Det var år 2018 som en motion inkom till kommunfullmäktige genom Charles Felix Lindbergs donationsfond om att hedra veteraner i Göteborg med en konstgestaltning. Motionen antogs och under 2020 började konstnären Ebba Matz att arbeta med uppdraget. Konstgestaltningen var egentligen tänkt att invigas på Veterandagen 29 maj, men på grund av pandemin flyttas den officiella invigningen fram till nästa års Veterandag.

En veteran är en person som har deltagit i internationella fredsfrämjande eller humanitära insatser, som till exempel en soldat från Försvarsmakten eller räddningstjänsts- och sjukvårdspersonal som varit utsända av svenska staten i olika insatser i världen. I Göteborgsområdet finns ungefär 15 000 veteraner.