Konstpaus i Julstaden

 

Ljusskulptur-2014-Gustavs-Hatt. Foto: Jan Peter Dahlqvist

Med start den 6 december kommer en ljusskulptur att pryda Stora Hamnkanalen i centrala Göteborg. Skulpturen är utformad av konstnären Anna Berglind och är en parafras på statyn av Gustav II Adolf som står på torget intill kanalen. 

Arrangemanget ingår i Julstaden Göteborg som anordnas för tionde året i rad där kulturförvaltningen bidrar med en konstpaus, en möjlighet att stanna upp i julstressen och njuta av ett konstverk.

– Skulpturen består av en hatt och en hand som ömsom tycks peka ut mot havet, ömsom på det omgivande stadslandskapet och det är svårt att säga om den är på väg att stiga upp ur havet eller om den är på väg att sjunka, säger Anna Berglind.

Ljusskulpturen anspelar på en händelse 1851 då kapten Strömbäck fick i uppgift att skeppa kungastatyn från Tyskland till Göteborg. Skeppet strandade och statyn hamnade på havets botten vid den tyska ön Helgoland. Konstnären menar att verket kan läsas humoristiskt samtidigt som det vänder upp och ned på maktsymboler. Det aktualiserar även några av de utmaningar vi idag kan tänkas stå inför såväl politiskt som miljömässigt med stigande vattennivåer i framtiden.

– Stora Hamnkanalen kan ses som en tom yta samtidigt som vattnet är levande och i rörelse menar Anna Berglind, som vill aktivera platsen såväl visuellt som tankemässigt. Årstidens mörker och vattnets reflektioner av staden blir en spännande inramning till ljusskulpturen.

Anna Berglind, född 1961, är konstnär och lärare på Linköpings universitet, bosatt i Lundaskog utanför Nyköping. Hon är utbildad på Konstfack och har en Master of fine arts. Sedan slutet av 1990-talet har hon arbetat med utställningar i kombination med performance och ljusinstallationer där mörker varit en viktig del.

Årets upplaga av Julstaden Göteborg har drömmar som tema. Likt föregående år kommer gator, statyer och fasader i ett stråk från Liseberg till Lilla Bommen flöda i juliga och nyskapande ljusinstallationer. Utöver detta kommer Göteborgs konstmuseum visa en spektakulär ljus- och videoshow på sin fasad, den sjungande julgranen uppträder på Drottningtorget och på Götaplatsen hålls en nyårsceremoni på nyårsafton. Ljusinstallationerna under Julstaden kommer att lysa fram till den 4 januari.

Ljusskulptur-2014-Gustavs-Hatt. Foto: Jan Peter Dahlqvist
Foto: Jan Peter Dahlqvist