Välkommen Pernilla Ljungkvist!

Foto: Jan Dahlqvist

Vi välkomnar Pernilla Ljungkvist som ny intendent på Göteborg Konst! Pernilla kommer att jobba med stadens konstsamling. Samlingen består av ungefär 9000 verk som placeras ut på kommunala arbetsplatser runtom i Göteborg. Här berättar hon lite om sin bakgrund och arbetsroll, och ger några fina tips på kulturupplevelser du kan ta del av i coronatider.

Kan du berätta något om vem du är och vad du gjort tidigare?

Jag är i grunden konstnär med fokus på transformativa processer som konstnärlig metod, redskap och uttryck där jag arbetar konceptuellt; ofta performativt. Jag flyttade till Göteborg 2006 för konsthögskolan Valand och blev kvar här efter det. Parallellt med mitt konstnärskap har jag arbetat som konstpedagog, lärare i performance och som yoga- och meditationslärare. Gemensamt för alla mina yrken är ett intresse för hur man kan skapa inre upplevelser via yttre uttryck, oavsett om det är något man skapar själv eller få ta del av som betraktare.

Vad blir ditt uppdrag på Göteborg Konst?

Jag kommer att arbeta med Göteborg Stads konstsamling. Alla stadens kommunala arbetsplatser kan ansöka om att få en kollektion av konst från samlingen utplacerad i sin verksamhet, och jag väljer ut vilken konst som ska placeras var. Det kan vara på till exempel äldreboenden, i väntrum av olika slag eller skolor. Idag finns konstverk från samlingen utplacerade på cirka 350 arbetsplatser runtom i Göteborg så chansen är stor att du träffar på något av det vi placerar ut.

Samlingen växer ständigt och i min roll som intendent ingår också att köpa in ny konst för att få en bred samling som speglar vår samtid. Inköpen görs från stadens utställningsplatser tillsammans med konstkonsulter, ett uppdrag som är öppet för stadens verksamma konstnärer att söka.

Vad är dina bästa tips på kulturupplevelser just nu?

Jag vill tipsa om tre väldigt olika, men fantastiska, upplevelser som du kan ta del av hemifrån:

Tack, Pernilla! 

Läs mer om konstsamlingen