Journalisten och politikern Ingrid Segerstedt Wiberg och hennes gärning ska förevigas genom två konstgestaltningar, som ska placeras utanför och i Samhällsvetenskapliga biblioteket i Göteborg. Uppdragen går till konstnärerna Johan Malmström och Axel A. Karlsson Rixon.
Ingrid Segerstedt Wiberg var en svensk journalist, politiker och förkämpe för mänskliga rättigheter. Hon levde 1911-2010 och hann med att både bli Sveriges första kvinnliga ledarskribent som andreredaktör på Göteborgs-Posten, riksdagsledamot för Folkpartiet och ordförande i Svenska FN-förbundet. Hon engagerade sig tidigt mot nazismen och arbetade med att hjälpa flyktingar under andra världskriget, och fortsatte sedan att kämpa för en human flyktingpolitik under resten av sitt liv.
Nu ska Ingrid Segerstedt Wiberg förevigas genom två konstgestaltningar – den ena gestaltar henne som person, medan den andra går i dialog med hennes gärning och de frågor som engagerade henne.
Avbildad med fredsduva
Uppdraget att gestalta Ingrid Segerstedt Wiberg som person går till konstnären Johan Malmström. Malmström kommer att skapa en staty i brons som ska stå utanför Samhällsvetenskapliga biblioteket, på Haga Kyrkoplan. Ingrid Segerstedt Wiberg kommer att vara avbildad med en fredsduva i ”nordiskt guld” i handen.
– Jag vill att gestaltningen ska fungera som en hyllning till Ingrid Segerstedt Wibergs livsgärning men även till alla dem, företrädesvis kvinnor, som genom solidarisk praktik, demonstrationer, skrivningar, civil olydnad – men ofta i det tysta – fortsätter hennes kamp för ett mänskligare och solidariskt samhälle, säger Johan Malmström.
På skulpturens sockel kommer det att stå en ingraverad text, som citerar artikel 1 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna:
”Alla människor är födda fria och lika i rättigheter. De är utrustade med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap.”
Storskaligt fotografi
Det andra uppdraget har tilldelats konstnären Axel A. Karlsson Rixon. Hen kommer att göra ett storskaligt fotografi som placeras inne i Samhällsvetenskapliga bibliotekets läsesal, på kortsidan mitt emot Carl Wilhelmsons stora målning Allegori över bildningen från 1901. Fotografiet kommer att vara ett porträtt av ett antal unga asylsökande eller före detta asylsökande, med Göteborgs hamninlopp som bakgrund.
– Fotografiet står i dialog med och är lika stort som Wilhelmsons nationalromantiska målning. Jag vill tillföra ett lika romantiskt laddat fotografi, men som manifesterar en annan och mer uppdaterad bild av ett Sverige där personer av olika härkomst är, eller borde vara, en självklar del av vårt samhälle, säger Karlsson Rixon.
Förutom det stora fotografiet kommer konstgestaltningen bestå av en fotografisk workshop som resulterar i ett bildreportage, som kommer att ramas in och hängas upp på olika platser i biblioteket.
Båda konstgestaltningarna kommer invigas nästa år, på FN-dagen den 24 oktober.
Konstgestaltningarna finansieras genom Charles Felix Lindbergs donationsfond och tillkommer på initiativ av Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF), där Ingrid Segerstedt Wiberg själv under många år var ordförande för den svenska sektionen.