Lätt som en plätt

Lätt som en plätt. © Ragnhild Alexandersson/Bildupphovsrätt 2018. © Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2015
Lätt som en plätt. © Ragnhild Alexandersson/Bildupphovsrätt 2018. © Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2015

Utanför Televerkets gamla byggnad på Kungsgatan sträcker en underfundig figur ut sig mellan två stenar, till synes utan ansträngning. Kanske vill konstnären få dig att prova samma sak eller åtminstone bjuda in dig till en paus i vardagen.

2013 beslutade kommunfullmäktige att berika Göteborg med tre nya konstverk. Alla skulle utgå från barnens perspektiv. Efter en tävling med inbjudna konstnärer föll valet på Ragnhild Alexandersson, Emma Ströde och Tilda Lovell. I december 2015 invigdes skulpturerna Lätt som en plätt, Nikes Göteborg och Oraklet och tillsammans med nyfikna barn som fick prova och känna.

”Konsten är kroppens andliga gestalt”, enligt konstnären Ragnhild Alexandersson. Kanske bär den här fantasifulla gestalten både på ett utmanande och befriande budskap. Klarar du att göra det svåra till något enkelt? Kanske är det enklare än du tror? Oavsett tolkning erbjuder skulpturen unga som gamla en plats att sitta ned – och njuta med händerna mot den mjuka bronsytan.

Skulptören Ragnhild Alexandersson är född 1947 och utbildad på Konstfack och Konsthögskolan i Stockholm. Hon finns representerad på bland annat på Moderna museet i Stockholm och Röhsska museet i Göteborg. I mycket av hennes konst märks hennes intresse för geologi och inspiration från resor till Mali i Västafrika och till Egypten. Ragnhild Alexandersson har även skapat de offentliga konstverken Långa benet före, Älg och Fabler som alla finns i Göteborg.

Verket Lätt som en plätt är samfinansierat av Innerstaden AB och Charles Felix Lindbergs donationsfond. Fonden finansierar offentlig konst i Göteborg och göteborgarna kan påverka vilka platser som blir aktuella för konstgestaltning.