Välkommen Johanna Adebäck!

Johanna Adebäck. Foto: Frida Klingberg.

Vi välkomnar Johanna Adebäck som ny processledare till Göteborg Konst! Johanna kommer att arbeta med nya och påbörjade konstprojekt inom ramen för stadens enprocentregel. Här berättar hon lite om sin bakgrund och ger dessutom några fina tips på kulturupplevelser.

Kan du berätta något om vem du är och vad du gjort tidigare?

Jag är konstnär i grunden med ett specifikt intresse för konstens förmåga att skapa kritisk offentlighet. Med en delad utbildning mellan arkitektur/design och fri konst har jag i flera sammanhang arbetat med olika rumsliga aspekter och hur vår förståelse av platsbegreppet påverkar vårt varande i och läsande av vår omvärld, och i förlängningen oss själva. Sedan några år har jag arbetat med offentlig konst som konstkonsult och konstsakkunnig både i Göteborg och på andra platser. Jag har även erfarenhet som projektledare och arbetar för närvarande också som koordinator på en kulturprojektledarutbildning som drivs av Nätverkstan här i Göteborg.

Vad blir ditt uppdrag på Göteborg Konst?

Som processledare kommer jag att arbeta med enprocentregeln i staden och de konstverk som skapas genom den. Det innebär både strategiskt långsiktigt arbete och konkreta praktiska frågor i de pågående konstprojekten, och allt däremellan. Denna mångfald av uppgifter, tillsammans med alla de samarbeten som processerna inbegriper, är det som gör uppdraget så intressant. Jag brinner för att skapa så bra utrymme för konsten och konstnärerna som möjligt inom ramen för varje projekt.

Vad är ditt bästa tips på kulturupplevelse/r/ just nu?

I Gråberget i Majorna döljer sig en skatt som för många fortfarande är dold. Ett besök i Kulturtemplet, som drivs av musikern Jorge Alcaide, är en fantastisk upplevelse. I den gamla vattencisternen arrangeras konserter, utställningar och guidade visningar. Se Kulturtemplets hemsida för aktuellt program, boka en visning eller för att få mer information!

Jag vill också tipsa om utställningen Tillsammans på Världskulturmuseet. Med två små barn så har mitt fokus allt mer förflyttats till barnkultur. Jag har besökt utställningen otaliga gånger de senaste fyra åren och den håller otroligt bra. Utställningen ”växer” tillsammans med barnen, det finns alltid något nytt att upptäcka och den är dessutom gratis!

Tack, Johanna!