Välkommen Frida Klingberg!

Frida Klingberg. Foto: Eric Magassa

Frida Klingberg är ny processledare på Göteborg Konst med start nu i augusti. Frida kommer att arbeta med nya och påbörjade konstprojekt inom ramen för stadens enprocentregel. Här berättar hon lite om sin bakgrund och ger dessutom några fina tips på kulturupplevelser.

Kan du berätta något om vem du är och vad du gjort tidigare?

Jag är praktiserande konstnär i grunden med intresse för hur vi värderar världen och varandra genom sociala situationer och definitioner. Sedan några år tillbaka har jag också arbetat som huvudlärare på Gerlesborgsskolan Bohuslän och varit med och arbetat fram skolans nya utbildningsplan. Jag är intresserad av demokrati i praktiken, och hur en med demokratiska verktyg kan få en grupp att arbeta tillsammans. Utöver det har jag varit med i en mängd olika nätverk och sammanslutningar i det fria kulturlivet, guidat på konsthall och vidareutbildat mig på konsthögskolan Valand i den offentliga konstens möjligheter.

Vad blir ditt uppdrag på Göteborg Konst?

Här ska jag främst processleda tillblivelsen av offentlig konst som skapas genom enprocentregeln i Göteborg Stad. Det kommer jag göra i samarbete med andra förvaltningar och enheter inom staden, byggföretag, representanter från stadens invånare i olika sammanhang, konstkonsulter och konstnärer. Jag ser fram emot att arbeta med många hänsyn i åtanke, och samtidigt slå vakt om den fria konstens utrymme.

Vad är ditt bästa tips på kulturupplevelser just nu?

Jag tycker att det är roligt att uppleva konst i konstnärens närhet och få möjlighet att höra berättelser om konstnärens egna tankar och processer, och då är det extra roligt att gå på konstnärssamtal, tillfällen där konstnärer öppnar upp sina ateljéer för offentligheten eller besöka konstnärsdrivna gallerier och självorganiserade tillställningar. Ett tips är därför att till exempel anmäla sig till nyhetsbrev eller gilla konstnärer, konstgrupper och konstnärsdrivna initiativ på Facebook så du får veta när något händer! Det är mycket intressant som pågår som inte alltid annonseras stort.