Studio Fabra presenterar: ”Barnen från Hjällbo (Barnen från Moheda)”

 

Foto: Polisen i Växjö 1979. Juan-Pedro Fabra Guemberena som nyanländ flykting.

I oktober 2017 öppnade konstnären Juan-Pedro Fabra Guemberena Studio Fabra på Hjällbotorget i Göteborg.

Den öppna ateljén har fungerat som en plats för produktionen av ett processbaserat konstverk. Utställningen invigdes den 7 december och visades i den före detta Zoo-affären till och med februari 2018.

Barnen från Hjällbo (Barnen från Moheda) är starten på ett projekt som kommer sträcka sig över nästa år när Fabra återvänder till Moheda för att utforma ett minnesverk över ruinen av flyktingförläggningen i Moheda dit han själv ankom som flykting från Uruguay 1979. Med utgångspunkt i Hjällbo påbörjar Fabra sin resa mellan centrum och periferi, fakta och mytologi, synlighet och osynlighet.

Siktet för den konstnärliga gestaltningen i Hjällbo är att adressera frågor kring konstruktionen av den nationella berättelsen och meningsskapandet av en plats. Hur och vem kan göra anspråk på kultur, historier och landskap? Vem har rätt till ett fiktivt berättande och bidra till nya mytologier i Sveriges framtida historieskrivning?

Juan-Pedro Fabra Guemberena är utbildad på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm (2002) och har ställt ut på många ställen runt om i världen; alltifrån Venedigbiennalen (2003, 2016) till Röda Sten konsthall i Göteborg (2010), och finns representerad i samlingarna på bland annat Wanås, Moderna museet och Statens konstråd.

Under de senaste åren har Juan-Pedro Fabra Guemberena börjat arbeta allt mer med personliga historier vilka behandlar erfarenheten av exil, geografiska förskjutningar och minnet. Med fiktionens kraft förskjuts det individuella vittnesmålet till att forma en ny kollektiv berättelse i det svenska samhällets framväxt.

Projektet curateras av Anna van der Vliet, konsult för Göteborg Konst och konstnärlig ledare ICIA – Institute for Contemporary Ideas and Art.

Projektet genomförs av Göteborg Konst på uppdrag av Trygg Vacker stad i samarbete med SDF Angered, ICIA och Göteborgslokaler

Juan-Pedro Fabra Guemberena på plats i studion i Hjällbo. Foto: Anna van der Vliet
Stillbilder på Segal Mohamed från filmen Barnen från Hjällbo (Barnen från Moheda) av konstnären Juan-Pedro Fabra Guemberena