Bravida Arena – konsten på plats

 

Verket ”Alla möter alla” av konstnären Thomas Nordström. Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2016

Den konstnärliga gestaltningen på Bravida Arena är nu efter viss försening på plats. Fotbollsarenan som invigdes i juni 2015 är byggd och ägd av Higab. För driften ansvarar GotEvent.

I samband med byggnationen utlystes två konstnärliga gestaltningsuppdrag. Ett invändigt i entrén och ett utvändigt längs fasaden mot Hjalmar Brantingsgatan.

”Alla möter alla”

Verket i entrén heter ”Alla möter alla” och är utfört av konstnären Thomas Nordström och består ca 185 st belysta fiktiva vimplar/flaggor hängande från taket.

Idén bakom gestaltningen beskrivs av konstnären:
Fotboll spelas över hela världen. Lag består ofta av spelare med olika ursprung och bakgrund. Idén utgår från den cermoni som oftast inleder en fotbollsmatch det vill säga då lagkaptenerna ger varandra en vimpel med lagets symbol. Det momentet utgör en symbol för fotbollens alla positiva värden. Respekt för varandra, att man spelar juste och att man är vänner på och utanför planen.

Verket ”Alla möter alla” av konstnären Thomas Nordström. Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2016

⇒ Konstnärens hemsida

”Tifo”

Verket på arenans utsida med titeln ”Tifo”, är utfört av göteborgskonstnären Per Petersson. Verket som löper längs tre sidor av arenan är sammanlagt 187 m långt och har en ungefärlig höjd av 1,7 m. Materialet är högglanspolerad stålplåt där olika rasterbilder med fotbollsmotiv är utskurna med laser.
Bakom frisen finns en LED-belysning som normalt lyser med ett vitt sken. Under matcher kan ljuset ändras till ett mer färgglatt och festligt utseende.

Konstnärens tankar om sitt verk:
Gestaltningen är anpassad efter denna specifika miljö. Verket fokuserar på relationen mellan spelare och dess publik (Tifo). Verket för tankar till segrar, stora och små. För laget men också de stora personliga utmaningar och segrar man möter i lagidrott.

”Bilderna visar på olika ögonblick i fotbollsammanhang, både viktiga och de som kanske var mindre viktiga. Upplevelsen av dessa bilder kommer vid ett snabbt ögonkast att uppfattas som flimrande speglingar av himmel eller moln, men vid närmare betraktande eller från olika vinklar uppfattar man motiven. De olika cirkulära bildplåtarna är sammanbundna av en bollbana, ett ljusspår för en studsande boll. Även denna är utförd i högglanspolerad rostfritt stål. Distanserna är i sin tur gängade igenom en svartlackerad bottenplåt, motsvarande utseendet på bildplåtar och bollbana. Bottenplåten är svartlackerad för att uppnå hög kontrast gentemot bildplåtarnas spegelreflektioner av himmeln.”

Detalj, Per Petersson, ”Tifo”, fris, Bravida Arena. Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2016
Detalj, Per Petersson, ”Tifo”, fris, Bravida Arena. Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2016

⇒ Konstnärens hemsida