Kortedala, Göteborgs första förort, hyllas med ett monument

Till vänster Meira Ahmemulic, foto: Thomas Wiczak, till höger Emma Dominguez, foto: Fernando Illezca. Poster av Anna Ehrlemark och Mileta Mijatović / Longest Night.

Meira Ahmemulic och Emma Dominguez vinner uppdraget om att skapa offentlig konst till Kalendervägen i Kortedala. De vill hylla stadsdelen med ett monument som tas fram i dialog med boende i området.

I vintras kunde yrkesverksamma konstnärer anmäla sitt intresse för ett konstnärligt gestaltningsuppdrag som binder samman sträckan mellan ett grönområde och sex punkthus på Kalendervägen i Kortedala. Konstnärerna Meira Ahmemulic och Emma Dominguez vann uppdraget. Tillsammans med boende i området ska de bygga ett monument som hyllar stadsdelen, höghusen och boende i Kortedala.

– Vi vill framför allt att monumentet ska uppmärksamma människor som bor i Kortedala. Och lämna plats för dem som ännu inte har hittat hit, säger Meira Ahmemulic.

Människorna i Göteborgs första förort

Monumentet kommer att bestå av flera delar och uppmärksamma att Kortedala är Göteborgs första förort, lyfta både arkitekturen på platsen och det faktum att området har samlat, och fortsätter att samla, människor från hela världen.

– Berättelser, bilder och minnen från boende i Kortedala ska vara en del av monumentet och därför vill vi samla människor från olika generationer i området för gemensamma workshops. Det kan vara människor som bott i området länge, eller är helt nyinflyttade, som vill dela med sig av sina erfarenheter, säger Emma Dominguez.

Monumentet vill även spegla att området från början blev hem för arbetskraftsinvandrare som flyttade in i de nybyggda husen i Kortedala, människor som har varit avgörande för den svenska industrin och folkhemmet.

Om konstnärerna

Meira Ahmemulic verkar som konstnär och författare i Göteborg. Hon är barn till arbetskraftsinvandrare och är uppväxt i Gårdsten. Hon har studerat på Konsthögskolan Valand i Göteborg och på Konstakademin i Colombo.  

Emma Dominguez är konstnär uppvuxen i Alby, Botkyrka. Hennes verk tar ofta avstamp i vilka narrativ, kroppar och erfarenheter som kan ta plats i det offentliga rummet. Hon arbetar ofta deltagarbaserat och i kollektiva processer. 

Vill du vara med i processen?

Du som bor i området är välkommen på ett första informationsmöte den 14 september klockan 14.00. Ta med vänner och familj, träffa dina grannar och byt historier! Det bjuds på fika och platsen är Ateljén på Kortedala Torg. Du kan anmäla dig på konstnärernas Facebook-evenemang.

Konsten på Kalendervägen finansieras genom enprocentregeln. Regeln innebär att när Göteborg Stads bolag och förvaltningar gör nyinvesteringar i byggprojekt ska de avsätta en procent av byggkostnaden till konst.

Familjebostäder AB har beställt konstverket. Stadens konstenhet, Göteborg Konst på kulturförvaltningen, processleder projektet.

Konstverket ska stå klart i början av 2026. Tidplanen är preliminär.