Invigning av nytt konstverk i Kvibergs Park

”Mycelia Sklerotia” i verkstaden innan transport till Kvibergs Park. Foto: Åsa Cederqvist.

Den 6 september klockan 14.00–16.00 invigs konstverket ”Mycelia Sklerotia” i Kvibergs Park. Skulpturen av konstnären Åsa Cederqvist är en hyllning till biologiska ekosystem, vildhet och mångfald, samt de nätverk av relationer som inte syns för blotta ögat men som bygger omsorg och gemenskap.

2021 antog Göteborgs kommunfullmäktige motionen ”Skulptur till Kvibergs Park”, som den ideella kulturföreningen Kompani 415 lämnat in till Charles Felix Lindbergs donationsfond.

Konstnären Åsa Cederqvist vann uppdraget. Det gick ut på att genomföra en deltagarbaserad process som skulle leda till en fysisk konstgestaltning. Nu står ”Mycelia Sklerotia” snart på plats i Kvibergs Park.

Berätta om konstgestaltningen – vad har du skapat?

– Ett monument som hyllar kreativitet, nätverkande och mångfald, både biologiskt och kulturellt. Jag vill lyfta fram det som inte syns för blotta ögat utan oftast agerar i det dolda. Som svampars myceltrådar som binder samman och kommunicerar mellan varandra och som det nätverkande mellan människor som inte syns, men håller ihop ett samhälle.

– Jag har hållit flera deltagarbaserade idélabb under projektet. De har bland annat resulterat i olika skisser som jag lekt med, där jag använt både platta och tredimensionella former. Sedan har jag även matat in skisserna i AI-verktyg och låtit den omtolka och bygga vidare, för att sedan ta ut det igen och bygga om. Jag vill att konstverket ska kännas utomjordiskt och organiskt på samma gång.

– Min förhoppning är att ”Mycelia Sklerotia” kan bli en träffpunkt och en oas. Jag ser framför mig årliga picknicks och läsningar med verket som fond.

Vad är viktigt för dig i relationen mellan din konst och människorna som möter den?

– Att väcka förundran och nya perspektiv. Gärna att människor aktiveras på nåt sätt. I kroppen eller i tanken. Det kan funka på många plan, till exempel att mötet med den fysiska kroppen av en skulptur, dess titel, färg eller bakomliggande tankar väcker idéer och ge dem en extra funderare.

Hur arbetar du med att ta dig an en plats när du skapar offentlig konst?

– Jag försöker känna och lyssna in platsen, observera hur de som är verksamma där förhåller sig till omgivningen och vad det kan finnas för behov som behöver uppfyllas. Jag försöker hålla mig öppen för vad som kommer till mig. Ofta finns det noggranna förstudier så där försöker jag bidra med ett annat perspektiv som tillför det lilla extra, som ingen tänkt behövs.

Invigningsprogram

Välkommen den 6 september klockan 14–16, öppet för allmänheten

Från klockan 14 är det mingel och fika på gräsmattan. Ta med en filt. Vi bjuder på bulle, saft och kaffe.

Adress: Marketenterivägen 1-3.

Invigningen startar klockan 14.30

  • Stadens konstenhet, Göteborg Konst, hälsar välkommen.
  • Vd Per-Henrik Hartmann från fastighetsägaren Higab berättar om Kvibergs Park.
  • Lisbeth Pipping, ordförande för Kompani 415, beskriver bakgrunden till motionen.
  • Konstnären Åsa Cederqvist berättar om idéprocessen bakom verket och framför en specialkomponerad ceremoni tillsammans med barn från Kvibergsskolan.
  • Kulturnämndens ordförande Pär Johansson överlämnar verket från Göteborgs Stads kulturnämnd till Higab, vd Per-Henrik Hartmann tar emot det.
  • Helena Persson, ljudkonstnär och kompositör, framför ett organiskt ljudarrangemang som går i dialog med det nya verket.

Fram till klockan 16 kan du sedan prata med konstnären och andra involverade i processen, titta på konstverket, gå tipspromenad, spela kubb eller boccia och besöka Kompani 415:s verksamheter.

Göteborg Konst har processlett projektet, som genomförts i samverkan med fastighetsägaren Higab och kulturföreningen Kompani 415.

Konstgestaltningen finansieras genom Charles Felix Lindbergs donationsfond, som ger göteborgare möjlighet att ge förslag på ny offentlig konst.