Göteborgares förslag om nya konstgestaltningar blir verklighet

Till vänster: Gamlestaden i Göteborg. Foto: Alexander Ljungqvist. Till höger: Elfrida Andrée. Fotografi med anteckningen: "Det yngsta porträtt som finns. Det togs av min far utan att jag visste om det." Foto: Wikimedia Commons.

I våras hade göteborgare möjlighet att lämna förslag på platser eller teman som de tyckte skulle få en konstgestaltning genom Charles Felix Lindbergs donationsfond. Nu har kommunfullmäktige beslutat om två motioner som ska genomföras.

Den ena motionen är skriven av samarbetsplattformen BID Gamlestaden, som består av lokala aktörer, kommunala förvaltningar och bolag samt polismyndigheten storgöteborg nordost. De vill stärka stadsdelen Gamlestadens historiska identitet, platsen nya Lödöse, industrihistorien och de vackra stads- och industrimiljöerna genom ett offentligt konstverk.

Den andra motionen är skriven av Göteborgs Domkyrkopastorat och de vill med ett offentligt konstverk uppmärksamma telegrafisten, organisten och kompositören Elfrida Andrées livsgärning.

Kvinnlig pionjär uppmärksammas

Elfrida Andrée (1841–1929) var en mycket framgångsrik och prisbelönt tonsättare, som valdes in som ledamot i Kungliga Musikaliska akademin år 1879. I sin kamp för att bli Sveriges första kvinnliga telegrafist och sedan Europas första kvinnliga domkyrkoorganist bidrog hon till två lagändringar som möjliggjorde för kvinnor att inneha dessa befattningar.

Elfrida Andrée arbetade som organist vid Göteborgs domkyrka från 1867 till 1921. Under den tiden var hon inte bara verksam som kyrkomusiker utan arbetade också som kammarmusiker, ledde orkester- och körverksamhet, höll musiklektioner och komponerade.

Göteborgs domkyrkopastorats förhoppning är att visa även nya generationer av göteborgare att mod, envishet och skicklighet kan förändra världen och ge plats för människor som tidigare inte har räknats med.

Från motiveringen till kommunfullmäktiges beslut:
”Den allmänna kännedomen om hennes arv är […] närmast obefintlig och motionen öppnar upp för möjligheten att levandegöra och bevara Elfrida Andrées musikaliska arv. Det finns även ett stort allmänintresse att stärka kvinnors närvaro samt lyfta deras gärningar genom offentlig konst i Göteborgs gemensamma rum.”

Gamlestadens historia och identitet lyfts fram

Anledningen till att stadsdelen heter Gamlestaden är att staden Nya Lödöse låg på platsen innan Göteborg anlades i början av 1600-talet. Nya Lödöse var en internationell handelsmetropol och hamnstad under 1400- och 1500-talet. I slutet av 1800-talet började en ny epok i Gamlestadens historia, då som ett svenskt industricentrum. Den utvecklingen skapade också ett stort behov av bostäder för anställda och lade grunden till Gamlestaden som en arbetarstadsdel.

Samarbetsplattformen BID Gamlestadens förhoppning är att förmedla och förtydliga platsens historiska och kulturella betydelse genom ett offentligt konstverk. Och att göra det i en tid då en omfattande nybyggnation samt omvandling av befintliga kvarter genomförs i Gamlestaden, bland annat har Gamlestads Torg utvecklats till en av Göteborgs viktigaste knutpunkter för kollektivtrafik med tiotusentals människor som korsar platsen varje dag.

Från motiveringen till kommunfullmäktiges beslut:
Genom samarbetsplattformen BID Gamlestaden […] finns ett brett intresse för och förankring av betydelsen av ett offentligt konstverk som manifesterar platsens nyckelfunktion och identitet. Att öka tillgängligheten av kulturella mötesplatser i området bedöms av kulturförvaltningen som angeläget ur ett demokratiskt perspektiv för hela staden.”

Göteborg Konst processleder

Göteborg Konst, kulturförvaltningen, tar nu vidare arbetet med att förverkliga motionerna. Det är en konstgestaltningsprocess som kan ta två till fem år från uppstart till invigning.

Charles Felix Lindbergs donationsfond

Genom Charles Felix Lindbergs donationsfond kan göteborgare lämna förslag på platser eller teman som ska få en konstgestaltning. Var tredje år går det att lämna in motioner.

Vid sin död 1909 efterlämnade köpmannen Charles Felix Lindberg en förmögenhet på drygt två miljoner kronor. Den testamenterades i form av en donationsfond till Göteborgs Stad, och motsvarade då 12 procent av Göteborgs årsbudget. Lindberg hade en dröm om ett grönare och vackrare Göteborg och enligt testamentet ska fondens avkastning användas till ”stadens prydande och förskönande” genom till exempel skulpturer, parkanläggningar och planteringar. Fonden har bland annat finansierat stora delar av Botaniska trädgården, Slottsskogsvallen, S. A. Hedlunds park och ungefär 120 offentliga konstverk.