Göteborgarnas konst 2023

Göteborgs Stads konstsamling har funnits i snart 80 år och består av närmare 10 000 konstverk som speglar stadens mångfacetterade konstscen från 1940-talet och framåt. Du kan möta konsten i väntrummet hos kuratorn, i allrummet på äldreboendet, i bibliotek, på grundskolor – sammanlagt finns konst utplacerad på cirka 150 kommunala verksamheter runtom i staden.

Förra året växte konstsamlingen med 63 konstverk, allt från oljemålningar, teckningar och fotografier till skulpturer och textilverk. Du ser verken i den digitala utställningen ”Göteborgarnas konst 2023” som visas 1 mars–31 maj.

Varje år sköter tre till fyra konstkonsulter inköpen. De är yrkesverksamma konstnärer som Göteborg Konst rekryterar för uppdraget att besöka och välja ut verk på utställningar, gallerier och andra scener för samtidskonst i Göteborg. Det skapar en bred samling med många konstnärskap och uttryck. Inköpen stöttar samtidigt konstnärer och utställningsverksamheter – och i förlängningen stadens konstliv.  

Julia Schuster, Tomas Lundgren och Elin Wikström var konstkonsulter 2023. Totalt köpte de in 63 konstverk skapade av 55 konstnärer. Budget för inköpen var 950 000 kronor. 

Inköp 2023