Ett konstverk hittar tillbaka

© Ove Forsberg, ”Berberflicka”, färgträsnitt, 90 x 70 cm, 1954

Ibland händer det att något av våra konstverk hittar tillbaka till oss på underliga vägar, vilket nyligen skedde med detta färgträsnitt.

I mitten av maj 2019 fick vi ett mejl från en person som berättar att han på Återbruket i Alelyckan, som drivs av Stadsmissionen, hittade detta verk och köpte det för 150 kronor. Han hade tänkt lämna det direkt till ett auktionsföretag eftersom det var så stort och otympligt, men han fick se att det på baksidan fanns rester kvar av någon slags stämplad text och beslöt sig för att att ta hem det och undersöka närmare om det gick att tyda texten.

När han senare kom hem såg han att en del av texten löd ”…..kontakta Konstmuseet”, vilket han gjorde och troligen fick han därifrån upplysningar om hur han skulle kontakta oss.

Alla de verk som ingår i vår samling registreras, märks och fotograferas. På detta verk som köptes in 1954 hade etiketten på framsidan trillat eller tagits av och texten på baksidan som stämplats dit i samband med en omramning 1973, hade blekts bort med tiden, så endast en mycket svag text syntes.

Vi svarade på mejlet och berättade att konstverket tillhör Göteborgs Stads samling och att vi gärna ville ha det tillbaka och för bara någon dag sedan kom denna vänliga person till våra lokaler och lämnade tillbaka verket vilket gladde oss mycket.
Stort tack till dig!!

Hur detta konstverk hamnade på Stadsmissionen i Alelyckan kan vi bara spekulera om. Verket placerades 1993 på en skola i Göteborg och har varit angivet som saknat sedan en inventering i slutet av 1990-talet.

Eftersom efterfrågan på konst till arbetsplatser i staden är stor kommer det säkert inte dröja länge innan vi åter kan placera ut detta verk.

© Ove Forsberg, ”Berberflicka”, färgträsnitt, 90 x 70 cm, 1954

Konstnären Ove Forsberg avled 1963, endast 36 år gammal. Han utbildade sig på Slöjdföreningens skola i Göteborg 1949-50, då Nils Wedel var lärare där. Senare företog han studieresor bland annat till Nordafrika där han troligen hämtat inspiriation till denna bild. Detta grafiska tryck i en upplaga om 35 ex. köptes in av konstnären direkt för 225:-.