Sara Nilsson gör konstgestaltning i Lorensbergsparken

 

”Kultur & Natur”, Sara Nilsson, 2018 © Park- och naturförvaltningen/Bildupphovsrätt 2018

Runt knuten från Kungsportsavenys kommersiella myller, inklämt mellan Stadsbiblioteket och Elite Park Avenue hotell, ligger det lugna och gröna andningshålet Lorensbergsparken.

Park- och naturförvaltningen har rustat upp parken och anlagt nya grusvägar, planteringar och sittbänkar. Med utgångspunkten att tillföra fantasi och lekfullhet till platsen har konstnären Sara Nilsson tilldelats uppdraget att göra en konstgestaltning i ögonhöjd för Lorensbergsparken.

”Kultur & Natur” som kom på plats i februari 2018, består av tre skulpturer som vart och ett rymmer en berättelse kopplat till parkens historia. Nilsson hoppas att konstverken ska väcka parkbesökarnas nyfikenhet, oavsett ålder.

Sara Nilsson gör skulpturer och målningar där det återkommande motivet är seriefigursliknande människor med onaturliga proportioner, där lemmar blivit utdragna och ögonen förstorade. Figurerna är oftast placerade i ett naturlandskap och signalerar, trots passiva kroppsställningar och milda uttryck, en inre styrka och beslutsamhet. Färgpaletten går i pastelltoner. Vilken ålder dessa figurer har och vilken tidsperiod de befinner sig i är svårare att fastställa, de är på så vis gränsöverskridande och fria. Nilssons bildvärld är unik och omedelbart igenkänningar.

”Kultur & Natur”, Sara Nilsson, 2018 © Park- och naturförvaltningen/Bildupphovsrätt 2018
”Kultur & Natur”, Sara Nilsson, 2018 © Park- och naturförvaltningen/Bildupphovsrätt 2018

© Sara Nilsson, "Strong individual"

© Sara Nilsson/Bildupphovsrätt 2018, "Strong individual". Foto: Konstnären

© Sara Nilsson, "Nybyggaren"

© Sara Nilsson/Bildupphovsrätt 2018, "Nybyggaren". Foto: Konstnären

Sara Nilsson (född 1978) är uppvuxen i Torsby men bor och arbetar numera i Olsäter. Hon startade sin konstutbildning på KV Konstskola och Göteborgs konstskola, för att senare studera vidare på Konstfack där hon 2007 tog sin Masterexamen. Sedan examen har Nilsson ställt ut regelbudet på Galleri Thomassen i Göteborg och gjort illustrationsuppdrag för bland annat Mikkeller öl. I höst ställer hon ut på Nahcotta Gallery i Portsmouth, USA, och Konstfrämjandet i Värmland.

Mer om Sara Nilsson hittar du här: www.saranilsson.com
Instagram:
@saranilssonart