Skymt

© Thale Vangen/Bildupphovsrätt 2020. Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2020

Ett par två meter höga ben i brons sticker upp ur en rabatt vid Trätorget i östra Göteborg. Benen har djuriska klövar som senare glider över i människolår. En skymt av en faun eller Pan?

Verket tillkom på initiativ från en bostadsrättsförening i området. Önskemålet var att konstverket skulle leda till nya samtal och möten. Konstnären Thale Vangen har berättat att hennes förhoppning är att verket kan leda till avbrott i vardagen:

”Min intention med skulpturen till Trätorget är att den sagolika gestalten ska mana fram sinnesstämningar, berättelser och fantasier.”

Verket knyter tematiskt an till miljö, djur och natur. De stora benen sticker upp ur en rabatt, där det har planterats växter som passar in med den omliggande naturen. Växterna varierar i höjd och färg och skapar en inramning till denna naturens och skogens varelse, som ändå inte är av denna värld.

Konstnären Thale Vangen föddes 1974 i Drammen, Norge, men är bosatt och verksam i Malmö. Hon arbetar ofta med organiska material och former där anatomiska detaljer har en framträdande roll. Djur och djurliknande former är återkommande teman i hennes skulpturer.

Verket Skymt är inköpt av Charles Felix Lindbergs donationsfond. Fonden finansierar offentlig konst i Göteborg och göteborgarna kan påverka vilka platser som blir aktuella för konstgestaltning.

Verket invigdes 24 oktober 2020.