Utan titel

© Jan Steen/Bildupphovsrätt 2018. © Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2018
© Jan Steen/Bildupphovsrätt 2018. © Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2018

På en innergård mitt i Vasa finns den abstrakta skulpturen Utan titel från 1972.

Namnet Utan titel öppnar, tillsammans med de abstrakta formerna, upp för fri tolkning om vad det föreställer. Kanske kommer du på ett eget namn åt konstverket?

Verket är gjort av glasfiber vilket kan vara svårt att se. Det ser nämligen ut att vara i brons eftersom färgen och beläggningen med tiden antagit samma nyans som en äldre bronsskulptur.

Skulptören Jan Steen levde 1929–1997 och var utbildad vid Slöjdföreningens skola (numera Högskolan för design och konsthantverk, HDK) och konsthögskolan Valand i Göteborg. Han mottog bland annat Göteborgs stads kulturstipendium 1965 för sina arbeten. Förutom abstrakta kompositioner består hans konst av skulpturgrupper med sittande kvinnor och mödrar med barn.

Jan Steen har även gjort skulpturerna Abstraktioner, Charles Felix Lindberg och Gunnar Gren 1920–1991 som återfinns i Göteborg.

Abstraktioner

© Jan Steen/Bildupphovsrätt 2017. Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2016
© Jan Steen/Bildupphovsrätt 2017. Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2016

Verket Abstraktioner lever upp till sitt namn. Ur den cirkelformade skulpturen kan man ana olika organiska former, kanske mänskliga, som försöker tränga sig ut.

Pilegården i Askim byggdes 1968 och då placerades flertalet konstnärliga verk i området. Flera verk har med tiden gått sönder eller tagits bort men Abstraktioner är trots sina år på nacken i gott skick.

Skulptören Jan Steen levde 1929–1997 och var utbildad vid Slöjdföreningens skola (numer Högskolan för design och konsthantverk, HDK) och konsthögskolan Valand i Göteborg. Han mottog bland annat Göteborgs stads kulturstipendium 1965 för sina arbeten. Förutom abstrakta kompositioner består hans konst av skulpturgrupper med sittande kvinnor och mödrar med barn.

Jan Steen har även gjort skulpturerna Charles Felix Lindberg, Gunnar Gren 1920–1991 och Utan Titel som återfinns i Göteborg.

Verket Abstraktioner köptes ursprungligen in av fastighetsbolaget Wallenstam, men ägs och förvaltas nu av Stena fastigheter.

Gunnar Gren 1920-1991

"Gunnar Gren 1920-1991" © Jan Steen/Bildupphovsrätt 2018. © Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2004
"Gunnar Gren 1920-1991" © Jan Steen/Bildupphovsrätt 2018. © Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2004

Alldeles utanför Gamla Ullevi tricksar en legendar med bollen. Gjuten i brons är Gunnar Gren just i färd med att göra en klackspark.

Statyn, som är undertecknad Jan Steen, avtäcktes på inne på Gamla Ullevi i samband med en fotbollsmatch 1993. Därifrån flyttades den till sin nuvarande plats utanför arenan. I juni 2017 gjordes ett försök att stjäla skulpturen. Försöket misslyckades men statyn fick omfattande skador. Senare samma år kom verket åter på plats efter en renovering.

Il professore

Gunnar Gren var en Göteborgs mest framgångsrika fotbollsspelare under 1900-talet. Han föddes i Göteborg 1920 och var före 1958 folkbokförd med efternamnet Olsson.

1942 blev han svensk mästare för IFK Göteborg och fem år senare allsvensk skyttekung. Som landslagsspelare gjorde han 32 mål för Sverige. I slutet av 40-talet blev Gunnar Gren proffs i AC Milan och senare italiensk mästare.

I Milan bildade han tillsammans med Gunnar Nordahl och Nils Liedholm den legendariska innertrion Gre-No-Li. Gunnar Grens bollbehandling och taktiska skicklighet gav honom i Italien smeknamnet ”Il professore”. Han blev också olympisk mästare och silvermedaljör i VM. Han avled i Annedal i Göteborg 1991.

Konstnären bakom Gunnar Gren-statyn

Skulptören och tecknaren bakom verket, Jan Steen, levde mellan 1929 och 1997. Efter studier på Slöjdföreningens skola och Valands konstskola i Göteborg skapade han allt från abstrakta verk till skulpturgrupper av kvinnor och barn.

Utställningar på bland annat Värmlands museum, Göteborgs konstförening, Göteborgs Konsthall och Liljevalchs konsthall. Han har även utfört skulpturen föreställande Charles Felix Lindberg på Parkgatan vid Avenyn.

Verket Gunnar Gren är inköpt av fotbollssamarbetet Göteborgsalliansen, Kanal Göteborg och Charles Felix Lindbergs donationsfond. Fonden finansierar offentlig konst i Göteborg och göteborgarna kan påverka vilka platser som blir aktuella för konstgestaltning.

Charles Felix Lindberg

Staty av Charles Felix Lindberg. Han spatserar fram i hatt och käpp, med ena handen vilandes på ryggen.
"Charles Felix Lindberg" © Jan Steen/Bildupphovsrätt 2018. © Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2004

Han har möjliggjort över hundra konstverk i Göteborgs offentliga rum. Här kommer Charles Lindberg själv gående på platsen som bär hans namn alldeles invid Kungsportsavenyn.

Charles Lindberg var en svensk affärsman och donator. När han dog 1909 testamenterade han hela sin förmögenhet på drygt två miljoner kronor till Göteborgs Stad. Pengarna skulle användas för att ”pryda och försköna” staden. Donationen var den största som Göteborgs Stad dittills hade tagit emot och blev grunden för Charles Felix Lindbergs donationsfond.

I slutet av 1980-talet tyckte Göteborgs Stad att det var dags att Lindberg själv fick ett porträtt i staden. Uppdraget gick till skulptören och tecknaren Jan Steen. 1989 invigdes statyn av Lindberg, spatserande i sin långrock, med käppen i handen och kubben på huvudet.

Hade genuint konstintresse

Charles Lindberg föddes i ett hus vid Första Långgatan. Efter studier i Skottland och Göteborgs handelsinstitut bildade han ett av Göteborgs största handelsbolag, Andersson & Lindberg.

Lindberg hade både ett stort samhällsengagemang och ett genuint konstintresse. I hans privata konstsamling fanns verk av Bruno Liljefors, Anna Gardell-Ericson och Vilhelm Melbye. På Östra kyrkogården har Göteborgs Stad rest en gravvård till hans minne.

Skulptören och tecknaren Jan Steen levde mellan 1929 och 1997. Efter studier på Slöjdföreningens skola och Valands konstskola i Göteborg skapade han allt från abstrakta verk till skulpturgrupper av kvinnor och barn. Hans konst har visats på bland annat Värmlands museum, Göteborgs konsthall och Liljevalchs konsthall. I Göteborg har han gjort flera offentliga konstverk, bland andra skulpturen Gunnar Gren 1920-1991.

Verket Charles Felix Lindberg är inköpt av Charles Felix Lindbergs donationsfond. Fonden finansierar offentlig konst i Göteborg och göteborgarna kan påverka vilka platser som blir aktuella för konstgestaltning.