Gunnar Gren 1920-1991

"Gunnar Gren 1920-1991" © Jan Steen/Bildupphovsrätt 2018. © Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2004
"Gunnar Gren 1920-1991" © Jan Steen/Bildupphovsrätt 2018. © Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2004

Alldeles utanför Gamla Ullevi tricksar en legendar med bollen. Gjuten i brons är Gunnar Gren just i färd med att göra en klackspark.

Statyn, som är undertecknad Jan Steen, avtäcktes på inne på Gamla Ullevi i samband med en fotbollsmatch 1993. Därifrån flyttades den till sin nuvarande plats utanför arenan. I juni 2017 gjordes ett försök att stjäla skulpturen. Försöket misslyckades men statyn fick omfattande skador. Senare samma år kom verket åter på plats efter en renovering.

Il professore

Gunnar Gren var en Göteborgs mest framgångsrika fotbollsspelare under 1900-talet. Han föddes i Göteborg 1920 och var före 1958 folkbokförd med efternamnet Olsson.

1942 blev han svensk mästare för IFK Göteborg och fem år senare allsvensk skyttekung. Som landslagsspelare gjorde han 32 mål för Sverige. I slutet av 40-talet blev Gunnar Gren proffs i AC Milan och senare italiensk mästare.

I Milan bildade han tillsammans med Gunnar Nordahl och Nils Liedholm den legendariska innertrion Gre-No-Li. Gunnar Grens bollbehandling och taktiska skicklighet gav honom i Italien smeknamnet ”Il professore”. Han blev också olympisk mästare och silvermedaljör i VM. Han avled i Annedal i Göteborg 1991.

Konstnären bakom Gunnar Gren-statyn

Skulptören och tecknaren bakom verket, Jan Steen, levde mellan 1929 och 1997. Efter studier på Slöjdföreningens skola och Valands konstskola i Göteborg skapade han allt från abstrakta verk till skulpturgrupper av kvinnor och barn.

Utställningar på bland annat Värmlands museum, Göteborgs konstförening, Göteborgs Konsthall och Liljevalchs konsthall. Han har även utfört skulpturen föreställande Charles Felix Lindberg på Parkgatan vid Avenyn.

Verket Gunnar Gren är inköpt av fotbollssamarbetet Göteborgsalliansen, Kanal Göteborg och Charles Felix Lindbergs donationsfond. Fonden finansierar offentlig konst i Göteborg och göteborgarna kan påverka vilka platser som blir aktuella för konstgestaltning.