Megalitiskt monument

© Bård Breivik/Bildupphovsrätt 2018. "Megalitiskt monument". © Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2018
© Bård Breivik/Bildupphovsrätt 2018. "Megalitiskt monument". © Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2018

I Sannegården längs hamnkanalen står ”Megalitiskt monument” av den norske konstnären Bård Breivik.

En nästan fyra meter hög skulptur med en obearbetad sida och en där stenytan formats till vad som kan uppfattas som ett mjukt draperat tyg. Från var sida en konisk utsågad vertikal yta in mot en smal springa i stenen.

”Megalit” är ett sammansatt ord som kommer från grekiskans ord för stor (mega) och sten  (lithos). Begreppet används vanligen till att benämna gravar från sten- och bronsåldern då ett eller flera stora stenblock bildade en gravkammare.

Bård Breivik har även utfört verket Källan vid GöteborgsOperan.

Källan

"Källan" © Bård Breivik/Bildupphovsrätt 2018. © Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2004
"Källan" © Bård Breivik/Bildupphovsrätt 2018. © Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2004

Bakom Göteborgsoperan längst ut mot älven står en åtta meter hög monolit av röd granit. Från en osynlig källa bakom det mjuka krönet sveper en mörk vattenrand över graniten.

När Göteborgsoperan öppnade i oktober 1994 invigdes också konstverket Källan på Jussi Björlings plats utanför. Granitblocket är tillverkat ur ett enda massivt stycke (en monolit). Konstnären Bård Breivik är en av Norges mest kända skulptörer och bildhuggare. Han inledde sin karriär som pionjär inom konceptkonsten, där idén är viktigare än det fysiska utförandet, och var banbrytare för den skandinaviska skulpturen.

Allt från stål till djurhår

Med starka influenser från äldre hantverk och icke-västerländsk tradition behärskade Breivik allt från ståltråd, vidjor, djurhår, pärlemor, glas och porslin till stål, trä och sten. Den svenska svarta diabasen från de skånska stenbrotten var ett favoritmaterial.

Han var från Bergen och satte en ära i att vara en lokal konstnär med världen som arbetsplats. Många av hans verk är minnesmärken för offentliga platser. Med allt från små till monumentala format rör sig hans konst i gränslandet mellan arkitektur, landskapskonst och stadsplanering.

Bård Breivik levde mellan 1948 och 2016. Han utbildade sig på Manger Folkehøyskole, i keramik på Bergen Kunsthåndverksskole och på Saint Martins College of Art and Design i London. Han undervisade vid Vestlandets Kunstakademi och var professor i skulptur på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

Verket Källan är inköpt av Charles Felix Lindbergs donationsfond. Fonden finansierar offentlig konst i Göteborg och göteborgarna kan påverka vilka platser som blir aktuella för konstgestaltning.