Snäckan

Snäckan © Lenny Clarhäll/Bildupphovsrätt 2018, skulptur vid GöteborgsOperan. Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2016
Snäckan © Lenny Clarhäll/Bildupphovsrätt 2018, skulptur vid GöteborgsOperan. Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2016

Utanför Göteborgsoperans entré, alldeles nära vattnet, står en snäckformad skulptur som kan föra tankarna till allt från rymden till det gyllene snittet.

Konstnären Lenny Clarhäll utförde tre konstverk till Göteborgsoperan i samband med dess invigning 1994: Snäckan och Venus hemlighet, som båda står utanför entrén, och ytterligare ett konstverk med titeln Båten, som hänger från taket inne i foajén. Det föreställer en kinesisk båt, fylld med krossat porslin från Ostindiefararen Götheborg.

Skulpturen Snäckan, som är gjord av corténstål, har en spiralform som återfinns både i naturen och yttre rymden. Bland annat syns formen som en proportionerlig tillväxtkurva hos blommor, snäckor och galaxer. Det finns också en koppling till det gyllene snittet; formen är densamma som för den ”gyllene spiralen”, som uppstår när man upprepade gånger delar en gyllene rektangel i en kvadrat och en mindre gyllene rektangel.

Lenny Clarhäll föddes 1938 och är utbildad vid Konstfack i Stockholm och Det Kongelige Danske Kunstakademi i Köpenhamn. Han har gjort många offentliga skulpturer runtom i Sverige, bland annat ett minnesmärke över de stupade i Ådalen i Kramfors kommun.

Verket Snäckan är finansierat genom enprocentregeln. Den innebär att byggande bolag och förvaltningar inom Göteborgs Stad avsätter minst en procent av byggkostnaden till konst i alla ny-, om- och tillbyggnadsprojekt.