På Tuve torg står en pånyttfödd och stiliserad stekel. En omtyckt varelse som redan hunnit bli blanksliten igen.
Bronsskulpturen Myran av konstnären Åke Jönsson kom till Tuve torg 1976. Den har varit mycket omtyckt, speciellt av barnen som klappat, ridit på den och nött den.
2006 stals Myran men hittades efter något år på speedwaybanan i Arendal och kunde återvända till torget. Åtta år senare, natten till 15 december 2014, stals skulpturen igen. Denna gång återfanns den inte och saknades av många, inte minst av barnen i området.
Återinvigdes tillsammans med lokal förskola
Hösten 2016 drevs ett konstpedagogiskt projekt på Glöstorpsvägens förskola i närheten av Tuve torg. Där började barnen konstruera myror, fundera kring hur de ser ut, vad de äter och undersöka myror ute i skogen. Samtidigt inledde Göteborgslokaler, som driver torget, efterforskningar för att kunna placera en ny Myran-skulptur på torget.
Konstnären Åke Jönsson var inte längre i livet. Men det visade sig att gjutformarna fanns kvar och att rättigheterna till Myran gick att köpa loss. I oktober 2016 återinvigdes skulpturen i sällskap med historierna och keramikskulpturerna gjorda av barnen på Glöstorpsvägens förskola.
Började som jordbruksarbetare
Åke Jönsson levde mellan 1921 och 1992 och var en svensk skulptör och tecknare. Han började som jordbruksarbetare i Skåne och utexaminerades från Högre konstindustriella skolan 1944. Han fortsatte studierna på Kungliga Konsthögskolans skulpturskola och blev senare lärare på Valand i Göteborg.
Han har deltagit i många utställningar och bland hans offentliga verk finns till exempel fasadutsmyckningar på Ystads Konstmuseum. Åke Jönsson är representerad på Moderna museet, Göteborgs konstmuseum, Malmö museum, Borås konstmuseum, Östergötlands museum i Linköping och på museerna i Helsingborg, Ystads konstmuseum och Kalmar.
Verket Myran är bekostat av Charles Felix Lindbergs donationsfond. Fonden finansierar offentlig konst i Göteborg och göteborgarna kan påverka vilka platser som blir aktuella för konstgestaltning.