Dold av sitt eget ljus

"Dold av sitt eget ljus". © Staffan Nihlén/Bildupphovsrätt 2018. © Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2013
"Dold av sitt eget ljus". © Staffan Nihlén/Bildupphovsrätt 2018. © Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2013

I Kvillebäcken står en suggestiv granitskulptur. Är det en siluett av något? Kanske får man låta stenen själv tala.

Vid utställningen Skulptur – från granit till gelé i Trädgårdsföreningen 1995, köptes flera konstverk in. Ett av dem var Dold av sitt eget ljus av skulptören Staffan Nihlén.

Verket, som är gjort i granit, ser ut som siluetten av någon eller något, men vad låter den vara osagt. I utställningskatalogen från Skulptur – från granit till gelé stod det att läsa om skulpturen:

”Samtida med Michelangelo kritiserade honom för att aldrig göra sina skulpturer färdiga. ’Färdiga – svarade Michelangelo sarkastiskt – de flesta skulptörer har aldrig börjat!’”

Konstnären Staffan Nihlén föddes i Stockholm 1929. Som ung fick han privatlektioner av Ferdinand Boberg och studerade 1950 – 1955 på Konstakademien i Stockholm. Staffan Nihlén har varit verksam som lärare, bland annat på Konsthögskolan Valand i Göteborg, 1985 – 1987.

Runt om i Sverige finns Staffan Nihléns offentliga konstgestaltningar, med en tyngdpunkt på Skåneregionen.

Verket Dold av sitt eget ljus är inköpt av Charles Felix Lindbergs donationsfond. Fonden finansierar offentlig konst i Göteborg och göteborgarna kan påverka vilka platser som blir aktuella för konstgestaltning.