De svarta

De svarta. © Stina Ekman/Bildupphovsrätt 2018. © Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2003
De svarta. © Stina Ekman/Bildupphovsrätt 2018. © Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2003

I en lummig del av Trädgårdsföreningen är två konkreta former placerade mitt bland organiskt växande träd och buskar. Det skapar en stark formmässig kontrast. 

Verkets två delar är placerade på ett sätt i förhållande till varandra så att man nästan kan uppfatta ett pågående tyst samtal mellan dem. Som om de står och mäter varandras betydelse.

Den matta gummiklädda ytan spelar också stor roll för upplevelsen och känslan av verket.

Skulpturen köptes 1995 på utställningen ”Skulptur – från granit till gelé” i Trädgårdsföreningen, Göteborg. De svarta står kvar på samma plats där den stod under utställningen 1995.

Göteborgskonstnär

Skulptören Stina Ekman föddes 1950 i Göteborg. Hon fick sin utbildning vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1976 – 1982. Stina Ekman är professor i fri konst och har undervisat vid Umeå Universitet och vid Kungliga Konsthögskolan. Hon arbetar i många olika material och hennes verk präglas ofta av raffinerade ytbehandligar och ett formmässigt samspel med det omgivande rummet.

Verket De svarta är inköpt av Charles Felix Lindbergs donationsfond. Fonden finansierar offentlig konst i Göteborg och göteborgarna kan påverka vilka platser som blir aktuella för konstgestaltning.