Tulpan

"Tulpan" © Eva Lange/Bildupphovsrätt 2018. © Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2003
"Tulpan" © Eva Lange/Bildupphovsrätt 2018. © Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2003

Mjuka och välvda organiska former är något som konstnären återkommer till i sina konstverk och i flera av dom återfinns också tulpanen både som form och i titeln.

Skulpturen som är utförd i röd Vångagranit ger genom sin strama och precisa gestaltning en känsla av lätthet trots sin relativa tyngd.

Skulpturen köptes in på utställningen ”Skulptur – från granit till gelé” i Trädgårdsföreningen, Göteborg, 1995, och placerades senare i Botaniska trädgården där den nu har en fin placering bland alla växter. 

Konstnären Eva Lange är född 1935 och hon utbildade sig 1953-64 på Konstfackskolan och Konsthögskolan i Stockholm. Hon har varit lärare i skulptur och teckning vid Birkagårdens folkhögskola.

Ett citat från konstnären från 1984: ”Jag försöker gestalta det monumentala i grässtråets stilla växande”

Verket Tulpan är inköpt av Charles Felix Lindbergs donationsfond. Fonden finansierar offentlig konst i Göteborg och göteborgarna kan påverka vilka platser som blir aktuella för konstgestaltning.

Källan

"Källan" © Bård Breivik/Bildupphovsrätt 2018. © Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2004
"Källan" © Bård Breivik/Bildupphovsrätt 2018. © Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2004

Bakom Göteborgsoperan längst ut mot älven står en åtta meter hög monolit av röd granit. Från en osynlig källa bakom det mjuka krönet sveper en mörk vattenrand över graniten.

När Göteborgsoperan öppnade i oktober 1994 invigdes också konstverket Källan på Jussi Björlings plats utanför. Granitblocket är tillverkat ur ett enda massivt stycke (en monolit). Konstnären Bård Breivik är en av Norges mest kända skulptörer och bildhuggare. Han inledde sin karriär som pionjär inom konceptkonsten, där idén är viktigare än det fysiska utförandet, och var banbrytare för den skandinaviska skulpturen.

Allt från stål till djurhår

Med starka influenser från äldre hantverk och icke-västerländsk tradition behärskade Breivik allt från ståltråd, vidjor, djurhår, pärlemor, glas och porslin till stål, trä och sten. Den svenska svarta diabasen från de skånska stenbrotten var ett favoritmaterial.

Han var från Bergen och satte en ära i att vara en lokal konstnär med världen som arbetsplats. Många av hans verk är minnesmärken för offentliga platser. Med allt från små till monumentala format rör sig hans konst i gränslandet mellan arkitektur, landskapskonst och stadsplanering.

Bård Breivik levde mellan 1948 och 2016. Han utbildade sig på Manger Folkehøyskole, i keramik på Bergen Kunsthåndverksskole och på Saint Martins College of Art and Design i London. Han undervisade vid Vestlandets Kunstakademi och var professor i skulptur på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

Verket Källan är inköpt av Charles Felix Lindbergs donationsfond. Fonden finansierar offentlig konst i Göteborg och göteborgarna kan påverka vilka platser som blir aktuella för konstgestaltning.