Place

"Place". © Veikko Hirvimäki/Bildupphovsrätt 2018. © Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2004
"Place". © Veikko Hirvimäki/Bildupphovsrätt 2018. © Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2004

Många olika associationer kommer till en när man betraktar detta konstverk; Är det en familj med sniglar ute på vandring? Oavsett vad man ser i dessa huggna sammansatta granitblock så vet vi att konstnärens tematik nästan uteslutande handlar om djur och natur.

På en grusyta är fyra figurer i granit placerade. En av figurerna ligger lite utanför ytan men är på väg mot de övriga. Figuren längst fram ser ut att vrida sitt huvud bakåt för att kolla att alla är med.

Skulpturgruppen köptes in och placerades på innergården till dåvarande Tingsrätten i Göteborg. Sedan några år tillbaka bedrivs skolverksamhet i lokalerna.

Konstnären Veikko Hirvimäki föddes 1941 i Finland och är autodidakt. Han började sin bana som konstnär 1960 då han hade sin första utställning. Han har arbetat med måleri men gjort sig känd framförallt som bildhuggare och skapar sina verk i granit, betong, trä och brons. Sedan 1990-talet bor och arbetar han i Schweiz där han tillhör det schweiziska bildhuggar- och arkitektförbundet. Ett av hans mest kända verk är monumentet i svart granit över författaren Mika Waltari som är placerat i Helsingfors.

Mått: Låg liggande fig: 31 x 91 x 40 cm. ”Snigel med hus på ryggen”: 61 x 77 x 28 cm.
Stående V-form: 104 x 48 x 20 cm. Stort ”djur”: 102 x 95 x 68 cm.

Verket Place är inköpt av Charles Felix Lindbergs donationsfond. Fonden finansierar offentlig konst i Göteborg och göteborgarna kan påverka vilka platser som blir aktuella för konstgestaltning.