Tre gracer

Tre Gracer © Per Agelii/Bildupphovsrätt, Sverige, 2021. Foto: Jan Peter Dahlqvist

I Keillers Park på Rambergsvägen placerades 2008 skulpturgruppen ”Tre Gracer” för att uppmärksamma parkens 100-årsjubileum.

Vid en första anblick går tankarna kanske till stiliserade förhistoriska djur eller liknande. Det går i kontrast till titeln, som traditionellt förknippas med gracerna från den grekiska mytologin, med associationer till skönhet, charm och glädje. Enligt myten närvarade gracerna, som var döttrar till Zeus, vid gudarnas banketter för att där underhålla och förnöja gästerna.

Gracerna har också genom åren inspirerat och avbildats av flera konstnärer, bland annat kan nämnas marmorskulpturen De tre gracerna av Antonio Canova och i målningar av Rubens, Rafael och Sandro Botticelli.

Kanske är det bara en göteborgare som kan associera dessa tre grovhuggna figurer till denna titel?

När man läser konstnärens tankar kring verket faller titeln ändå på plats. Så här skriver konstnären Per Agelii:

”Vägen genom parken är bilden av en älv som rinner genom en stad. Längs kajerna i stadens hamn skapar kranarna en allé längs vattenvägen. Bogserbåtar drar omkring och det färjas folk kors och tvärs över älven. Här lastas och lossas bananbåtar, här byggs och repareras fartyg. Hamnen sjuder av liv. Längst in i hamnen står tre varvskranar och minns…”

Konstnären Per Agelii är född 1965 och bosatt och verksam i Göteborg. Han är utbildad på Hovedskous målarskola i skulptur. Han har utfört ett stort antal offentliga verk främst i västra Sverige. 2012 erhöll han Sten A Olssons kulturstipendium.

Verket ägs och är finansierat av Keillers parks stiftelse.

Mul

© Per Agelii/Bildupphovsrätt 2018. © Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2018
© Per Agelii/Bildupphovsrätt 2018. © Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2018

Mitt emot lekplatsen Plikta i Slottsskogen står den här figuren som ser ut som en blandning av en pingvin och Mumintrollet.

Lite ensam och sorgsen på sin kulle står den och tittar bort mot barnen på lekplatsen. Kanske önskar den att den också kunde vara med och leka?

Konstnären Per Agelii är född 1965, bosatt och verksam i Göteborg. Utbildad på Hovedskous målarskola, skulptur. Han har utfört ett stort antal offentliga verk främst i västra Sverige. 2012 erhöll han Sten A Olssons kulturstipendium.

Två kamrater på väg in

Två kamrater på väg in © Camilla Engman, Per Agelii/Bildupphovsrätt 2018. Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2016
Två kamrater på väg in © Camilla Engman, Per Agelii/Bildupphovsrätt 2018. Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2016

Två konstnärer samarbetade och skapade två betongfigurer som ser ut att mycket långsamt vara på väg till något.

Två mjukt formade varelser ser ut att långsamt försöka ta sig in på ett träningspass. Kanske har de kommit till efter en formmässig inspiration från djurvärlden. Figurerna är gjutna i betong och placerade vid entrén till Lindåshallen i Billdal.

Verket är ett samarbete mellan konstnärerna Per Agélii och Camilla Engman. Per Agélii har skapat skulpturen Mul vid lekplatsen Plikta i Slottsskogen och en mängd andra offentliga utsmyckningar runt om i Sverige. Camilla Engman har även hon skapat offentliga utsmyckningar, bland annat vid Hagenskolan i Göteborg.

Verket Två vänner på väg in tillkom på uppdrag av idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborgs Stad 2013.