Nytt ljuskonstverk i Klippantunneln

 

Foto: Filip Andersson, Kreativtljus
Foto: Filip Andersson, Kreativtljus

Kl. 19 på Kulturnatta, fredag 10 oktober 2014,  invigdes det nya ljuskonstverket ”Amfibietunneln”.

Konstnärerna Mikael Richter och arkitekten Karen Froede har skapat en konstnärlig gestaltning i tunneln mellan Karl-Johansgatan och Klippanområdet. Tunneln är entré till området där du bland annat kan möta den fria horisonten bortom Älvsborgsbron. Här finns också bostäder, konstnärsateljéer, konsthallen Röda Sten, företag och Konstnärernas kollektivverkstad. Genom tunneln passerar många fotgängare, cyklister och bilar dygnet runt.

Ett samarbete mellan Göteborg Konst, Trafikkontoret och Trafikverket.

Amfibietunnel

Konstverkets idé är att söka återskapa det meditativa lugn som infinner sig vid ett speglande vattendrag. Förhoppningen är att de som passerar genom Amfibietunnel blir lite gladare när de kommer ut på andra sidan- en tunnel att längta till.

Bakgrund

Göteborg, Klippantunneln, kollektivverkstäderna och konsthallen Röda Sten- här finns kontakten med öppet hav, fri horisont och fri konst.
En solig dag, för många år sedan, passerade vi med båten under en vägbro vid Dalarö kanal. Ljusspelet som uppstod när solen reflekteras i vattnet och upp mot tunnelns väggar gjorde genomfarten minnesvärd.
Första försöket att återskapa solljusreflektioner blev dock inget försök att göra stor Konst genom att härma Gud, utan till min 50-årsfest. Tillsammans med Benny Grun, ljussättare från Dramatens Elverket, lyckades vi få festens bar, ”RumpanBar”, att till synes ligga under vattenytan. Glädjen blev stor då det gick att ta sig ett dopp utan att bli blöt.

Material

I och med LED-ljusets intåg har det blivit möjligt att använda styrbart ljus med lång brinntid (ca 3,5 år vid 4000 timmar ljus/år), högt ljusutbyte, både i fråga om ljusstyrka och ljuskvalitet, samt låg energiåtgång.
Vi har till tunnelljussättningen använt ljus tänkt för teaterscenen och klubbar. Färger och blink är borttaget för att få ljuset att fungera för konstant drift i offentlig miljö. Ljusarmaturerna är monterade i tätade, ventilerade och dränerade stållådor för att utrustningen ska kunna klara de krav som offentlig utomhusmiljö ställer. Om detta pilotprojekt fungerar så öppnar det en rad nya möjligheter för LED-projektioner i offentlig gatutrafikmiljö.

Karen och Mikael

⇒ Konstnär Mikael Richters hemsida

⇒ Länk till film om konstverket på YouTube – (Link to a film on YouTube)