Krokus

Krokus © Tore Strindberg, 2019. Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2019

På en gräsmatta i närheten av Vasaplatsen står en skulptur med samma namn som de första vårblommorna som varje år slår ut runt den.

Krokus har stått på samma plats sedan invigningen 1928. Statyn föreställer en naken ung kvinna med en outslagen krokus i ena handen och är ett av konstnären Tore Strindbergs mest kända verk. Han utförde också De fem världsdelarna på Järntorget där fem kvinnor symboliserar de fem världsdelarna.

Samma kvinna har stått modell för både Krokus och Asien i De fem världsdelarna, Edith Lindahl som levde 1908–1996. En vanlig tolkning är att den unga kvinnan med en outslagen knopp i handen symboliserar ungdomens och livets förgänglighet.

Räddad ur en brunn

Fler exemplar av statyn finns bland annat på Stadshusterrassen i Stockholm, i Rosengården i Karlshamn och på Caroli kyrkbacke i Borås. Skulpturen i Göteborg var en gåva till staden från grosshandlaren Wilhelm Henriques.

Under åren har verket blivit utsatt för en del skadegörelse. Det har bland annat blivit spraymålat i rosa, fått sin blomma stulen och blivit nedkastat i en brunn, men kunnat återställas och räddas varje gång.

Skulptören och medaljgravören Tore Strindberg levde i Stockholm mellan 1882 och 1968. Han är främst känd för bronsskulpturer i en klassicistisk och realistisk stil och har medverkat i en rad internationella utställningar.